Γενικά

05 Οκτωβρίου 2017 17:51

Παυλόπουλος: πρέπει να μας προβληματίσουν προκλήσεις, όπως το “δημοψήφισμα” της Καταλονίας

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παυλόπουλος: πρέπει να μας προβληματίσουν προκλήσεις, όπως το “δημοψήφισμα” της Καταλονίας
-

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Συνθήκη του Σένγκεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ζούμε μια ιστορική εποχή για την Ευρώπη, όσον αφορά την συνοχή και την ενοποίησή της και σημείωσε ότι προκλήσεις, όπως το λεγόμενο «δημοψήφισμα» της Καταλονίας, πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για το πού βαδίζουμε, και ιδίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν και την ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τον Μηχανισμό Σένγκεν τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Αβραμόπουλο, ότι «είμαστε στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης και συμπλήρωσης του Συστήματος αυτού» και προσέθεσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι εάν καταρρεύσει το Σύστημα Σένγκεν, από εκεί και πέρα αυτό συνιστά κατάρρευση της ίδιας της Ευρώπης.

«Στους δε εταίρους μας πρέπει να πω για πολλοστή φορά -και εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα είναι μεγάλη τιμή. Έχει δικαιώματα αλλά έχει και σημαντικές υποχρεώσεις. Μια από αυτές, ίσως η πιο καίρια αυτή την στιγμή, είναι ο σεβασμός του Συστήματος Σένγκεν, του Μηχανισμού Σένγκεν και των υποχρεώσεων που απορρέουν απ΄ αυτόν. Κάτι το οποίο συνδυάζεται και με την Αρχή της Αλληλεγγύης», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια αξία απλώς και μόνο αφηρημένη, αλλά πλήρης κανόνας δικαίου που δημιουργεί υποχρεώσεις και συνεπάγεται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην μετεξέλιξη της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στην επίλυση του προσφυγικού.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια γενναία και οργανωμένη εξωτερική πολιτική, που θα τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στον ρόλο της σε παγκόσμια κλίμακα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Αβραμόπουλος: προτεραιότητα η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρώπης

Παυλόπουλος - Αβραμόπουλος - συνάντηση - Προεδρικό Μέγαρο

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να επιδείξει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί.

Όπως ανέφερε, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρώπης είναι η προτεραιότητά μας και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε μία Ευρώπη με σύνορα. Όπως βλέπετε, όμως, υπάρχει μια τέτοια τάση τον τελευταίο καιρό κάτω από ισχυρούς λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις και με προσχήματα εσωτερικής, κυρίως, ασφάλειας. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα στα κράτη μέλη που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλείας, να παρατείνουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μία συγκεκριμένη όμως περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτό πρέπει να είναι μέτρο, σαν τελευταίο θα έλεγα μέτρο, και όχι κάτι το μόνιμο».

Παράλληλα, τόνισε ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί προστασίας και διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και σημείωσε «προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες εισόδου-εξόδου, την εισαγωγή και θέση λειτουργίας νέων τεχνολογιών για τον καλύτερο έλεγχο εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής, υποστήριξε ότι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα μείζον ζήτημα. Επισήμανε, επίσης, ότι μόνο στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί περί τα 400 στελέχη της πάλαι ποτέ FRONTEX με υποδομή, μέσα και δυνατότητες. «Διότι θα θυμόσαστε ότι στο ξεκίνημα κυρίως της προσφυγικής κρίσης, το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι, επειδή αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη δεν ήσαν προετοιμασμένα, κατάφεραν να περάσουν περίπου 1.200.000 άτομα, χωρίς ελέγχους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι στην πρώτη γραμμή και χαίρει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και υπογράμμισε ότι Μετανάστευση και Ασφάλεια είναι κορυφαία ζητήματα αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό, σημειώνοντας ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνοχής της Ευρώπης και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)