Διπλωματία

14 Ιουλίου 2017 20:01 Τελευταία ενημέρωση : -

Κλίμα έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ “χτίζει” η Άγκυρα

Μετά τα πολεμικά σκάφη, “έβγαλε” και το Μπαρμπαρός. Προειδοποίηση της Τουρκίας για “αντίποινα” λόγω της γεώτρησης. Πώς αντιδρούν Λευκωσία και Αθήνα.

Κλίμα έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ “χτίζει” η Άγκυρα
-

Με ψυχραιμία απαντά η Λευκωσία στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα στηρίζει την κυπριακή πολιτική, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι, «θα υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η Άγκυρα έχει από χθες επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου προκλητική ρητορική η οποία πλέον μετουσιώνεται σε παρουσία φρεγάτας και ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ψυχραιμία, λίγα λόγια - δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι, «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας».

Και ο Υπουργός Ενέργειας της Μεγαλονήσου, Γιώργος Λακκοτρύπης, επανέλαβε σήμερα μιλώντας στον Real FM ότι, «για να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, χρειάζονται δύο. Για τον λόγο αυτό, εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κρατάμε τη ψυχραιμία μας. Έχουμε ετοιμαστεί για τα σενάρια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πριν από λίγες μέρες, δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. Θα δείξει την παρουσία της στην περιοχή για διάφορους λόγους, αλλά όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις, θα παραμείνει εντός των πλαισίων».

Στα ανοιχτά της Κύπρου το Barbaros

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωνε χθες ότι, η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητες τις μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας, ενώ σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προανήγγειλε την εμφάνιση του ερευνητικού πλοίου Barbaros στην περιοχή της Μόρφου – η οποία αποτελεί θέμα διαμάχης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Προτού περάσουν λίγες ώρες, το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας πλησιάζει ήδη στον κόλπο της Μόρφου.

Λίγη ώρα αργότερα, το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας εισήλθε στην περιοχή της Κύπρου. Η Άγκυρα έχει στείλει από χθες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ένα υποβρύχιο και δύο φρεγάτες, μία εκ των οποίων βρίσκεται σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το West Capella που διενεργεί έρευνες για σκοπό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις μονομερείς δραστηριότητες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριότητες οι οποίες αψηφούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, τους συνιδιοκτήτες του Νησιού, επάνω στις φυσικές πηγές.

Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης’. Αυτή τη φορά, ένα πλοίο-γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης άδειας που της παρείχε μονομερώς η ‘ε/κ διοίκηση», αναφερόταν σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

"Ασπίδα" προστασίας στην Κύπρο από τις διεθνείς δυνάμεις 

Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, απολαμβάνει της προστασίας των διεθνών δυνάμεων, αφού στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών πλέουν διακριτικά δύο γαλλικές φρεγάτες, ελληνική, ισραηλινή και το αεροπλανοφόρο George Bush. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Γαλλία εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στις κυπριακές ενεργειακές έρευνες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή της ΑΟΖ της.

Έκκληση Αναστασιάδη: σταματήστε τα πολεμικά σενάρια

Ο ΟΗΕ, πάντως, εκφράζει ανησυχία για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια ότι η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου ή ότι επίκειται ελληνοτουρκικός πόλεμοςΚυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρονται κυρίως σε δημοσιεύματα διαφόρων sites περί επικείμενου χτυπήματος της Τουρκίας στο οικόπεδο 11 ή για προετοιμασία θερμού επεισοδίου.

Διαμηνύουν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αθήνα και υπάρχει η κοινή εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πλην των προκλήσεων. Τέλος επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση ή παρενόχληση στο πλοίο – γεωτρύπανο West Capella που τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου απηύθυνε έκκληση για το ότι,  «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Συμπλήρωσε επίσης πως «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες». Ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά». Τόνισε πως «θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, κατέληξε, για τα οικονομικά αποτελέσματα θα περάσει μεγάλος χρόνος καθώς τώρα «βρισκόμαστε στην αρχή των ερευνών».

Σκηνικό έντασης και με την Ελλάδα στήνει η Τουρκία 

Σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού εξαπολύει η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο. 

"Επιστρέφουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις απρεπείς εκφράσεις, αν τις είπε έτσι, του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της Τουρκίας, τις οποίες είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.  Τέτοιες κουβέντες δεν ταιριάζουν ούτε στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ούτε στη θέση του. Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας οι πολιτικοί που κατέχουν υψηλές θέσεις στην Ελλάδα να επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα που αφορούν στην Τουρκία", αναφέρει χαρακτηριστικά το Τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, δήλωσε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έπρεπε να είχαν εκδοθεί στην Άγκυρα για να δικαστούν για τα εγκλήματα τους. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Τουρκία είχε άλλες προσδοκίες, καθώς επίσης και ότι η χώρα του δεν μπορεί να θεωρεί ως εταίρους και συμμάχους τις χώρες που εξασφαλίζουν ατιμωρησία σε εγκληματίες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)