Βουλή
Πυρ ομαδόν από τους κοινωνικούς φορείς στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή, το οποίο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα εισαχθεί την Τετάρτη το πρωί για συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Μάιος είναι προνομιακός μήνας για να φέρνετε μνημονιακές διατάξεις. Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Εγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε:
«Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε "πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια". Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό, να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν». Η τοποθέτηση αυτή μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας της Επιτροπής Χαράς Καφαντάρη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης εξήγησε ότι η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα». «Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρο Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λέει κατά λάθος στους πολίτες «Θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».
Για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.
Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση του Ανέστη Τσουκαράκη (ΠΟΕΣ - Ομοσπονδία στρατιωτικών). Είπε, αναφερόμενος στο προσφυγικό και προκαλώντας κι εκείνος τις αντιδράσεις της προεδρέυουσας: «(οι στρατιωτικοί) Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταΐσουν, πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν».
Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας, το ίδιο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος.
Σε υψηλούς τόνους και η ομιλία του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ο οποίος εστίασε την κριτική του για το πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές.
«Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ανέφερε ότι η κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός για να προσθέσει «Μας γυρνά στο 1910 όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».
Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι αθροιστικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο υπερβαίνουν κατά 1,36 δισ. ευρώ τα αντίμετρα.
Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης προς όφελός μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων».