Γενικά
Νέα σύγκρουση Μαξίμου - ΝΔ για ΕΣΡ και άδειες
Προς «ναυάγιο» και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων. Η προσωρινή ρύθμιση «χωρίς μαύρο» και οι «γαλάζιοι όροι» για συναίνεση.
Ως προάγγελος «ναυαγίου» και στην νέα Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που έχει οριστεί για την Πέμπτη, εκλαμβάνεται από πολλούς η επιμονή Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας στις διαφορετικές θέσεις τους για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, λόγω των οποίων μαίνεται με αμείωτη ένταση η μεταξύ τους κόντρα.
Από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή σε 4 κανάλια και να εισχωρήσει στην θέση της ΝΔ για πλήρη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος».
Ωστόσο, η Κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι» στην Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΡ με τον Νίκο Παππά να δηλώνει ότι «η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον, όπως έχουν κάνει ήδη Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης».
Προσωρινή ρύθμιση «χωρίς μαύρο»
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση έχει έτοιμη, για άμεση κατάθεση στην Βουλή, την ρύθμιση-«γέφυρα», η οποία δεν θα προβλέπει «μαύρο» στα κανάλια.
Για να ξεπεράσει τους διάφορους νομικούς σκοπέλους, που προκύπτουν από την – αναμενόμενη να δημοσιευθεί – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και διάφορες προβλέψεις του ισχύοντος «νόμου Παππά», η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ότι πρόκειται για «αναγκαστική ρύθμιση, καθώς η αντιπολίτευση δεν συναινεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ» και ότι έτσι «υφίσταται νομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί».
Η ρύθμιση θα προβλέπει την χορήγηση άδειας για ένα έτος αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μεταβατική περίοδο 6 μηνών για να «πιαστεί» το ελάχιστο όριο των 400 υπαλλήλων ανά σταθμό, όπως προβλέπει ο «νόμος Παππά». Για όσους δεν πάρουν άδεια, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, το κόστος των οποίων θα είναι ουσιαστικά υψηλότερο από τα 3 εκ. ευρώ του τιμήματος για την άδεια.
Τρεις όρους για συναίνεση θέτει η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία πάντως επιμένει να θέτει τρεις όρους για να «ανάψει πράσινο φως» για το ΕΣΡ: να υπάρξει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση του άρθρου 2 Α του «νόμου Παππά» - που αφαιρεί την αρμοδιότητα χορήγησης αδειών από το ΕΣΡ- όπως και του περιορισμού των αδειών σε μόλις 4, ενώ τρίτη προϋπόθεση είναι να απαρτίζουν το ΕΣΡ μόνο «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους».
«Εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει να αφήσει την αδιαλλαξία, θα μπορούσαμε να βρούμε πλαίσιο συνεννόησης, μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο», τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση των όρων της ΝΔ για συναίνεση στο ΕΣΡ.
Λοβέρδος κατά πάντων
Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ. Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ. Ραντεβού στη διάσκεψη Προέδρων», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωση του, με την οποία επιτίθεται και στην ΝΔ και στην Κυβέρνηση.
Για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ έχουν προταθεί τρία πρόσωπα: ο Ροδόλφος Μορώνης από την Κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος από την Νέα Δημοκρατία και ο Μιχάλης Σταθόπουλος από Το Ποτάμι.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!