Βουλή

26 Ιουλίου 2016 21:46

Βουλή: 155 “όχι”, 96 “ναι” και 20 “παρών” στη σύσταση Εξεταστικής για το Plan X

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή με βολές εκατέρωθεν απο Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.

Βουλή: 155 “όχι”, 96 “ναι” και 20 “παρών” στη σύσταση Εξεταστικής για το Plan X
-

Με 155 "΄οχι" , 96 "ναι"  και 20 "παρών' ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά από πρόταση της ΝΔ, για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή. 

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ τη στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.

Κατα τη συζήτηση που προηγήθηκε και η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είχε, ως όφειλε, «εναλλακτικό σχέδιο Β ή X» αλλά όπως διαβεβαίωσε «ποτέ δεν αποτέλεσε τη βασική πολιτική μας». 

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμη και από όσους μας κατηγορούν ότι το εναλλακτικό σχέδιο αποτέλεσε ποτέ το σχέδιο Α της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ταυτοχρόνως, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μνημόνια και τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση και τη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές, καταλογίζοντας «θράσος» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τώρα εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντέκρουσε, δε, τα επιχειρήματα περί υψηλού κόστους της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου 2015 στην ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά να πιστέψω ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ». 

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του 2015 θα γίνει από την επόμενη Βουλή δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ καυτηρίασε την απουσία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου, λέγοντας για τον πρωθυπουργό ότι «με το προαύλιο τα πάει μία χαρά, με την Ολομέλεια βλέπω ότι έχει κάποιες δυσκολίες» και για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει τη συζήτηση».

Εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως και αν υπολογιστεί, επικαλούμενος και τους υπολογισμούς του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλκλινγκ, περί 100 δισ. ευρώ, αλλά και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για 86 δισ. ευρώ.

«Όλα στο φως! Κανείς και τίποτα στο σκοτάδι», επεσήμανε στην ομιλία της η Φ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα όσα έγιναν στην οικονομία από το 2001 έως σήμερα.

«Θα ήταν τεράστιο ιστορικό λάθος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες αν δεν αποκαλυφθεί πλήρως τι έγινε και τι δεν έγινε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων», είπε και πρόσθεσε πως «μόνον μέσα από την  κάθαρση,  όσο επώδυνη κι αν είναι για όλους του πολιτικούς χώρους, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με αξιοπιστία για μια νέα μεταπολίτευση».

Διμέτωπη επίθεση στοχεύοντας τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή, τους κατηγόρησε ότι κοροϊδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά προβλήματά του. 

«Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μιαν υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το ίδιο παιγνίδι, προσδοκώντας σε μια νέα δικομματική κοκορομαχία από τα παλιά», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. 

Όπως υποστήριξε «και οι σημερινοί και οι χθεσινοί συγκυβερνώντες βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, εκφοβιστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε πραγματικά για την κρίση, την κατάντια της χώρας, την ανεργία, τη φτώχεια. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο». 

«Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του κόμματος του, τόσο για τον εκλογικό νόμο τον οποίο στήριξε, όσο και στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ.

«Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Άλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει», είπε και πρόσθεσε:

«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας, Ήταν ευκαιρία λοιπόν η χώρα να γυρίσει σελίδα».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως «η περίφημη πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την περίοδο της διαπραγμάτευσης, συγκέντρωσε μόλις 96 ψήφους. Περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστούν αυτό το πενιχρότατο αποτέλεσμα οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι, μόλις προχθές, προσπάθησαν να πλασάρουν ως "βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης" τους 179 ψήφους που συγκέντρωσε η πρόταση για την Απλή Αναλογική και τους 180 που συγκέντρωσε η ψήφος στα 17. Με την καταψήφιση της σημερινής πρότασης - την οποία η ΝΔ διαφήμιζε θορυβωδώς εδώ και έξι μήνες- κλείνει ένας κύκλος σπέκουλας και συκοφαντίας γύρω από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την εντολή του ελληνικού λαού. Άλλωστε ο λαός έχει ήδη μιλήσει, ανανεώνοντας την εντολή του προς την κυβέρνηση, πέρσι τον Σεπτέμβριο. Με το σημερινό αποτέλεσμα, που δεν συγκέντρωσε ούτε το 1/3 της Βουλής, κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί "διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την χώρα" ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για "αριστερή παρένθεση". Ευχόμαστε στην ΝΔ και τα μικρά κόμματα που σύρονται πίσω της, καλή προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για διάλογο πάνω στα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, ειδικά τώρα, που αποδεικνύεται ότι η φτηνή σπέκουλα και ο πόλεμος λάσπης δεν οδηγούν πουθενά».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)