Κυβέρνηση

25 Ιουνίου 2016 13:00

Απλή αναλογική και ψήφο στα 17 ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Επικοινωνία Ολάντ-Τσίπρα για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Τι είπε για το Brexit στην ομιλία του στην ΚΕ.

Απλή αναλογική και ψήφο στα 17 ανακοίνωσε ο Τσίπρας
-

Απλή αναλογική και ψήφο στα 17 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη τους αναλογεί».

Το Μαξίμου μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς καταλήγει σε απλή αναλογική χωρίς μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα αλλά την διατήρηση του πλαφόν του 3%. Επίσης φαίνεται ότι απομακρύνεται και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. 

Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

"Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Τσίπρας - πρωθυπουργός - ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - συνεδρίαση

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του καθυστερημένα καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να βάλουν κάτω όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι χρειάζεται νέο όραμα στην ΕΕ καθώς το Βrexit ήρθε σε συνέχεια της έλλειψης δημοκρατίας και της επιμονής σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, στερεότυπα και πολιτικές εμμονικής λιτότητας που τροφοδότησαν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, είπε οτι «η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική».

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όπως είπε συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

«Έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος και κυρίως υπάρχει ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν μεγάλη ευθύνη να αλλάξουν ρότα.

Τσίπρας - πρωθυπουργός - ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - συνεδρίαση

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επέμεινε στο δόγμα της «δίκαιης ανάπτυξης», έθεσε πήζη την μείωση της ανεργίας στο μισό στην 5ετια και έδειξε ότι δεν θα δεχθεί αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.

Ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)