Διπλωματία

12 Ιουνίου 2016 10:46

Κοτζιάς: Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία καλού κλίματος με την Αλβανία

Δεν υπάρχει ζήτημα Τσάμηδων είπε ο Υπ. Εξωτερικών. Χαρακτήρισε απορίας άξιο πώς πέρασε το πανό στο γήπεδο. Τι είπε για την Αγιά Σοφιά.

Κοτζιάς: Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία καλού κλίματος με την Αλβανία
-

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν τη διαμόρφωση καλού κλίματος με την Αλβανία εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση πανό στον αγώνα Αλβανια – Ελβετία.

Το πανό, που ήταν γραμμένο στα αγγλικά, ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα».

Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι κάποιοι επιχειρούν να «ανεβάσουν» το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων και πρόσθεσε πως αυτοί που μιλούν για Τσαμουριά είναι απομονωμένοι στην ίδια την Αλβανία.

«Ορισμένοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία καλού κλίματος. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει μειωθεί διότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως «είναι απορίας άξιο πώς με αυτά τα μέτρα πέρασαν το πανό στο γήπεδο». Πρόσθεσε ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν άφησε να παρουσιαστεί στην τηλεόραση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως το κέρδος είναι ότι οι εταίροι μας κατάλαβαν πως το θέμα είναι διεθνές και όχι απλά ελληνοτουρκικό.

Τόνισε ότι η Τουρκία δείχνει νευρικότητα  και βρίσκεται σε συγκρουσιακή τροχιά καθώς όπως είπε «τα σχέδιά της στην εξωτερική πολιτική δεν “βγήκαν”».

"Δείχνουμε τις κόκκινες γραμμές μας και δεων υποχωρούμε ούτε βήμα", συμπλήρωσε ο Υπουργός.

πανό - αγώνας Αλβανία – Ελβετία - EURO - γενοκτονία - Τσαμουριά

Η ανάρτηση του προκλητικού πανό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «θρασύτατη ενέργεια» που συνιστά πρόκληση και παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA. Ζητάει, μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να προβεί άμεσα σε πειθαρχικές κυρώσεις.

Παράλληλα, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στην αλβανική όσο και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας δήλωσε τα εξής:

«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».

Επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απέστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. «Αναμένουμε, εκ μέρους της UEFA τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας», υπογραμμίζει στην επιστολή.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)