Βουλή

21 Οκτωβρίου 2015 19:28

“Στο κόκκινο” η αντιπαράθεση στην Βουλή για τις συχνότητες (βίντεο)

Ομαδικά πυρά από Αντιπολίτευση και φορείς για παραβίαση του ανταγωνισμού. Τρεις επιστολές της Κομισιόν «καίνε» την κυβερνητική πρακτική.

“Στο κόκκινο” η αντιπαράθεση στην Βουλή για τις συχνότητες (βίντεο)
-

«Πυρ ομαδόν προς την Κυβέρνηση άνοιξαν στην Βουλή η Αντιπολίτευση και οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου-«εξπρές» για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ήταν για δεύτερη ημέρα επεισοδιακή, αυτήν την φορά με αφορμή τις επιστολές της-«κόλαφο» για την κυβερνητική πρακτική απ’ την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τρεις επιστολές προειδοποιεί την Κυβέρνηση με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατυπώνοντας ενστάσεις και …αστερίσκους για παραβίαση του Ανταγωνισμού με αθέμιτη ενίσχυση της κρατικής τηλεόρασης, ενώ κάνει αναφορές για κατ΄ ουσίανν κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, θέτοντας παράλληλα καίρια ερωτήματα  γίνεται αναφορά σε ουσιαστική κατάργηση της επιτροπής τηλεπικοινωνιών, ενώ θέτει καίρια ερωτήματα για τον τρόπο χορήγησης των αδειών.

Αντιπολίτευση: παραβλέπετε τις ενστάσεις Κομισιόν και ΕΣΡ

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση επεσήμανε ότι «συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο, καθώς αμφισβητείται ακόμη και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ακόμη δε κι από την Κομισιόν, η οποία σας έστειλε 2-3 επιστολές με παρατηρήσεις κι ερωτήματα – αλληλογραφία που δεν μας καταθέσατε – στις οποίες απαντήσατε για   στις οποί επιστολές με παρατηρήσεις και ερωτήματα και απαντήσατε στην Κομισιόν ότι «παρανόησε».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Απαντώντας, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κάλεσε όλους «να αφήσουμε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», συμπληρώνοντας πως «σε ότι έχει να κάνει με την Κομισιόν, πρόκειται για παράπονο κάποιου ιδιώτη προς υπηρεσίες της Ε.Ε. για το κατά πόσον δύναται η ΕΡΤ να παράσχει μεταφορά σήματος σε τρίτους».

«Άλλη» γραμμή από Σπίρτζη και Παππά

Ωστόσο, αν και ο Υπουργός Επικρατείας θέλησε να υποβαθμίσει τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν του επιτρέπεται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές, στις οποίες, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, υπάρχουν ενστάσεις για τουλάχιστον 10 σημεία του νομοσχεδίου.

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η παραδοχή του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρά τα όσα έως τώρα υποστήριζε η Κυβέρνηση, δεν έχουν οφειλές προς το κράτος.

Όλα αυτά, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε καμία σοβαρή μελέτη.

«Πυρ ομαδόν» κατά της Κυβέρνησης

Σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης - με προεξάρχοντες τον Λευτέρη Αυγενάκη της Νέας Δηνμοκρατίας, τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τον Γιώργο Αμυρά από το Ποτάμι - απαίτησαν την παρουσία των Προέδρων της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και του ΕΣΡ, το οποίο μάλιστα διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για το νομοσχέδιο.

Ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Υπουργό Επικρατείας πως «προσπαθεί να γίνει καναλάρχης», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει την αγορά, αλλά αντίθετα ανοίγει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας.

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Ισχυρές «ενστάσεις» από τους φορείς

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πάνος Κυριακόπουλος, «ο νόμος περιγράφει τους παραγωγούς περιεχομένου, όχι αυτούς που χρησιμοποιούν το φάσμα. Ο «παραγωγός» μπορεί να είναι άπειρες εταιρίες – πχ. το Υoutube είναι πάροχος περιεχομένου, υπάρχει ο δορυφόρος IPTV, υπάρχει ο επίγειος πάροχος εκπομπής η DIGEA», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει οι εταιρίες να κάνουν μόνες τους τις παραγωγές, άρα θα «κλείσουν» όλες οι άλλες εταιρίες».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, το νομοσχέδιο «ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς κι όχι το σύνολό της, δημιουργώντας πρόβλημα ισονομίας κι ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων και λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης εταιρειών ανάλογα με το αντικείμενο τους».

Σοβαρές ενστάσεις για την δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προς την ψηφιακή πλατφόρμα, κάτι που συνιστά  αλλαγή των όρων του σχετικού διαγωνισμού, διατύπωσε και η DIGEA, μέσω του Προέδρου της Στρατή Λιαρέλλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το μοντέλο είναι «κοστοκεντρικό» κι ότι ανάλογα με τους παρόχους περιεχομένου καταβάλλεται το τίμημα, συνεπώς με έναν πάροχο δικτύου οι πελάτες μπορούν να έχουν μικρότερο τίμημα».

Βουλή - τηλεοπτικές άδειες

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, Αντώνης Δημητρίου, ζήτησε νέο νομοσχέδιο συνολικά για τα ΜΜΕ της επαρχίας, ενώ σχολιάζοντας εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε "επί της Αρχής" από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με θετικές ψήφους μόνο απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αρνητικές ψήφους από ΝΔ και ΚΚΕ και "επιφύλαξη" των υπολοίπων κομμάτων (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποταμιού, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή) να διευκρινίσουν την ψήφο τους στην Ολομέλεια, όπου αύριο ξεκινούν οι συνεδριάσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο.

Αλλαγές ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ταχθεί δημόσια και κατηγορηματικά υπέρτης δημιουργίας ενός νέου πλαισίου που διασφαλίζει την νομιμότητα και την διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πάντα με σεβασμό των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και των κανονισμών και με προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει την πρόθεση να στηρίξει επίτης αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργού Επικρατείας, εφόσον όμως με σαφήνεια και καθαρότητα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Αυτές πρέπει να αφορούν:

  • Την προσαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου στο πλαίσιο που θέτει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- ώστε να μην υφίσταται η δυνατότητα αυθαιρεσίας του Υπουργού, για τον καθορισμό των αδειών.
  • Την προσαρμογή των διατάξεων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ίδια η έκθεση του ΕΣΡ επισημαίνει.
  • Την προστασία του κύρους των ανεξάρτητων αρχών από τη δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων και «υπόγειας» καθοδήγησης της πολιτικής εξουσίας.

Αν αυτές οι ουσιαστικά αυτονόητες αλλαγές, για όποιον πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να μπει τάξη στα ΜΜΕ, δεν γίνουν αποδεκτές, γίνεται σαφές ότι η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης είναι άλλη: Να δημιουργήσει μια θερμοκοιτίδα της διαπλοκής, την οποία υποτίθεται ότι θέλει να πολεμήσει.

Σε αυτό ας μην περιμένουν συναινέσεις.»

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)