Γενικά
Λαπαβίτσας: Ο Τσίπρας παραδόθηκε άνευ όρων
Η αλλαγή του νομίσματος είναι μια επίπονη η διαδικασία αλλά δεν είναι ούτε μνημόνιο, ούτε λιτότητα.
Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τη Λαϊκή Ενότητα, Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, εξηγώντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν υποστηρίζοντας ότι οι όποιες δυσκολίες θα είναι βραχύβιες και η οικονομία θα γυρίσει… αρκετά σύντομα.
«Ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξουμε το νόμισμα -που θα χρειαστεί για να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα-, απλώς το νόμισμα θα αλλάξουμε, όχι τον ρου του Αλιάκμονα. Στη χώρα μας η αλλαγή του νομίσματος -που θα χρειαστεί για το πρόγραμμα αυτό- παρουσιάζεται περίπου ως Αρμαγεδδών ή ως το δυσκολότερο πράγμα που διανοήθηκε ποτέ άνθρωπος ή εν πολλοίς ως αδύνατον... Δεν έχω πει ποτέ ότι (σ.σ. η αλλαγή του νομίσματος) απαιτεί μέτρα λιτότητας σκληρότερα από αυτά του μνημονίου. Είπα ότι είναι μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία, αυτό όμως δεν είναι μνημόνιο ούτε λιτότητα...» υποστήριξε ο κ. Λαπαβίτσας.
«Εγώ και άλλοι δεν λέμε ότι πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να το υποτιμήσουμε. Αυτό είναι μια συνεπαγωγή που κάνουν διάφοροι για να πάνε μετά στα επόμενα βήματα. Εμείς θέλουμε να πάμε σε εθνικό νόμισμα, ως βήμα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο δεν εφαρμόζεται μέσα στη νομισματική ένωση, όπως είδαμε πάρα πολύ καλά από αυτά που έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ένα εκτενέστατο πρόγραμμα, το ήθελε ο λαός και το ψήφισε και πήγε εκεί και διαπίστωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης δεν εφαρμόζεται τίποτα... Η πρώτη πράξη που είναι απαραίτητη είναι η δυνατότητα δημιουργίας ρευστότητας αυτόνομα για να στηρίξουμε τις τράπεζες και την οικονομία μας... Αυτό δεν είναι υποτίμηση. Γιατί η παραγωγή ρευστότητας είναι πληθωριστική; Δεν το καταλαβαίνω...
Όπως ο κ. Ντράγκι παράγει ρευστότητα, έτσι θα την παράγει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποιος σας είπε ότι είναι πληθωριστικό κάθε φορά που παράγεται χρήμα;... Ο πληθωρισμός είναι μια άνοδος των τιμών, δεν σημαίνει παραγωγή χρήματος... Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα όπως δημιουργεί κάθε κεντρική τράπεζα. Δεν σημαίνει ότι έρχεται πληθωρισμός από αυτό. Αυτό είναι η ρευστότητα που μας χρειάζεται».
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» ο κ. Λαπαβίτσας, υποστήριξε ότι ο κ. τσίπρας παραδόθηκε άνευ όρων στην πίεση που δέχτηκε από τους εταίρους, «στην ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή, αν χρειαστούμε ρευστότητα, θα μας τη δώσει μόνο ο κ. Ντράγκι και κανένας άλλος. Και αν δεν θέλει ο κ. Ντράγκι να μας τη δώσει, τότε δεν έχουμε και θα αναγκαστούμε να κάνουμε ό,τι μας λέει αυτός, όπως κάναμε πριν από μερικές εβδομάδες. Μας έβαλε τη θηλιά στο λαιμό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας παραδόθηκαν άνευ όρων. Ο λόγος που λέμε, λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε εθνικό νόμισμα είναι καταρχήν αυτός. Να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική. Μας δίνει βαθμούς ελευθερίας, όχι όμως απόλυτη ελευθερία...».
Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε επίσης ότι όσα ακούγονται για τις συνέπειες από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αποτελούν κινδυνολογία, «έχουν κυκλοφορήσει διάφορες απόψεις, ότι θα καταστραφούμε, θα έχουμε πληθωρισμό, θα έχουμε μνημόνια κ.λπ.. Αυτά τα περνούν υποβολιμαία διάφοροι που είτε δεν καταλαβαίνουν τι λένε είτε τα περνούν εκ του πονηρού... Το τι θα συμβεί ακριβώς αν περάσουμε σε αλλαγή νομίσματος, εξαρτάται από το πώς και πότε θα γίνει.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό έστω και τώρα, στο νέο κοινοβούλιο, να υπάρξει αυτή η προετοιμασία (σ.σ. αλλαγή νομίσματος) με σοβαρότερο και πιο ενδελεχή τρόπο απ' ότι έγινε μέχρι τώρα. Η αλλαγή του νομίσματος είναι κάτι απολύτως εφικτό. Αυτό που θα χρειαστεί να γίνει θα είναι η αλλαγή, καταρχήν, των αποθεματικών, δηλαδή των καταθέσεων, των δανείων, των μισθών και όλων των άλλων νομισματικών μεγεθών... Αν το νόμισμα γίνει από ευρώ δραχμή -γιατί δραχμή θα γίνει- τότε θα αλλάξει η αποτίμηση των συμβολαίων αυτών.
Ενδεικτικά ο μισθός από 800 ευρώ το μήνα θα γίνει 800 δραχμές... Η μετάβαση αυτή είναι μια σύνθετη και επίπονη διαδικασία, δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο. Η πιο δύσκολη περίοδος που θα απαιτήσει άλλο πιστωτικό σύστημα, παρέμβαση των τραπεζών -γιατί θα πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες- και παρέμβαση του δημοσίου για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες θα κρατήσει μερικούς μήνες. Αυτό μας λέει η νομισματική εμπειρία. Μετά η οικονομία θα γυρίσει».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!