Κόμματα

16 Σεπτεμβρίου 2015 16:03

“Μαλλιά-κουβάρια” Ραχήλ-Μαντάς: H κ. Μακρή δεν έδινε όσα έπρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ

«Φωτιές» άναψε η παρέμβαση του Χρήστου Μαντά, με την οποία απάντησε σε υψηλούς τόνους στη Ραχήλ Μακρή.

“Μαλλιά-κουβάρια” Ραχήλ-Μαντάς: H κ. Μακρή δεν έδινε όσα έπρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ
-

«Μου έκοβαν τις ερωτήσεις και τις τροπολογίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε η υποψήφια βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Ραχήλ Μακρή, σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM».

Αναλυτικότερα η κα Μακρή είπε σχετικά με την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Άρχισα να βλέπω ότι ήθελαν να υπάρχει λογοκρισία στην κατάσταση των ερωτήσεων στη Βουλή. Του κοινοβουλευτικού έργου του βουλευτή, δηλαδή, είναι αυτονόητο. Λογοκρισία. Ήθελαν να εγκρίνουν (τις ερωτήσεις) ένα συγκεκριμένο προεδρείο και μια ομάδα που ήταν συγκεκριμένη και στο κόμμα, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Να εγκρίνονται από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας οι ερωτήσεις των βουλευτών, οι οποίες πολλές φορές κόβονταν κι απαγορευόταν στο βουλευτή να καταθέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο που ήταν το πιο σημαντικό έργο του βουλευτή αυτό. Όπως και οι τροπολογίες. Π.χ. αυτές οι τροπολογίες είχαν συμφέροντα, είχαν για παράδειγμα καταθέσει ερώτηση για τον Βγενόπουλο. Μου είπαν ότι καλύτερο ήταν να μην καταθέσω τέτοιο ερώτημα. Για παράδειγμα, είχαν καταθέσει τροπολογία, ο κ. Μαντάς, αυτός ήταν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, και ζητούσε έλεγχο των ερωτήσεων. Κι επικαλούνταν το κόμμα και τις διαδικασίες. Προσπάθησα να καταθέσω, όπως έχω δικαίωμα ως βουλευτής να κάνω για το θέμα της ουσίας της άρσης της τροπολογίας που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σχετικά με την κατάργηση των συναλλαγών, μέσω off shore εταιρειών, όπου εκεί διαγράφηκαν πρόστιμα 1,2 δις από τον κ. Λάτση και τον κ. Βαρδινογιάννη. Αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Εγώ είμαι κυβερνητική βουλευτής, αυτά όλα με ανησυχούσαν. Αλλά όταν ρωτούσα αυτούς με τους οποίους ήμουν πιο κοντά, μου έλεγαν ότι είναι σκληρή η διαπραγμάτευση και τελικά επιβεβαιώθηκα ότι δυστυχώς, όταν έφερε τα μνημόνια κι όταν ανακαλύψαμε και σήμερα και όταν ανακαλύπτουμε με αυτές τις αποκαλύψεις στα ΜΜΕ το ρόλο του κ. Φλαμπουράρη, το πώς έπαιρνε έργα και προκαταβολές για εκατομμύρια ευρώ, όταν είδα τα εξοπλιστικά του κ. Καμμένου 500 εκατ. ευρώ, που ο ίδιος τα είχε απορρίψει στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ονομάζοντάς τα σκανδαλώδη... αυτά τα πράγματα με προβλημάτισαν. Δυστυχώς, εξαπατηθήκαμε. Εξαπατήθηκα κι εγώ, εξαπατήθηκε κι ο ελληνικός λαός.» 

«Η κυρία Μακρή δεν πλήρωνε τις εισφορές της στο κόμμα ούτε διέθετε τους συνεργάτες της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», απάντησε ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ειδικότερα στην παρέμβαση που έκανε ο κ. Μαντάς ανέφερε τα εξής:

«Η διαδικασία που ακολουθείται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για οποιαδήποτε ερώτηση, είναι ότι αυτή γίνεται με μια συλλογική διαδικασία. Δηλαδή, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, την κοιτάει, τη διασταυρώνει σε σχέση με το αν είναι από κάποια περιοχή, όπου μπορεί μια νομαρχιακή οργάνωση να έχει γνώμη, να έχει απόψεις κλπ. και μετά την καταθέτει. Δεν υπήρξε ούτε ένα εμπόδιο στη διαδικασία που κάνουν οι βουλευτές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν υπήρξε καμία τέτοια περίπτωση. Η συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία είχε κατατεθεί, την είδαμε, κουβεντιάσαμε μαζί της, με την κυρία Μακρή και την ίδια μέρα που κουβεντιάσαμε μαζί της, την καταθέσαμε. Γιατί κάθε ερώτηση που γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον κάθε βουλευτή, νομίζω ότι πρέπει να τυγχάνει της συλλογικής επεξεργασίας, μιας συλλογικής προσπάθειας που όλοι κάνουμε. Δεν λειτουργούμε στο χώρο μας, ίσως με τρόπο που λειτουργούν άλλα κόμματα. Προσπαθούμε να ενισχύουμε τη συλλογική μας διαδικασία και νομίζω ότι χτίζεται και τότε είχε γίνει και τώρα ξαναέρχεται στην επιφάνεια ότι δήθεν εγώ έκοβα ερωτήσεις βουλευτών. Κατατέθηκε η ερώτηση την ίδια μέρα, αναλλοίωτη. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο είναι το θέμα της. Πραγματικά, λυπάμαι που χρησιμοποιούν ακόμη τέτοια πράγματα, για να πούνε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δε λειτουργούσε ή ότι υπήρχε κάποιος κόφτης, ο οποίος έκοβε δήθεν αποκαλυπτικές ερωτήσεις. […] Είχε αναφορά σε ένα ρεπορτάζ, ανέφερε όλο το ρεπορτάζ και βεβαίως ήταν μια ερώτηση που νομίζω ότι δεν είχε τίποτα αρνητικό, ίσα-ίσα έβαζε ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να διερευνηθεί.

Μες στον κανονισμό της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Όπως π.χ. το συμβόλαιο που υπογράφει ο κάθε βουλευτής του κάθε κόμματος, ότι δίνει μεγάλο μέρος της αποζημίωσής του στις δομές αλληλεγγύης, ότι δίνει ένα τμήμα των συνεργατών του στη συλλογική δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος κι όλα αυτά από την κυρία Μακρή, δεν τηρήθηκαν! Δεν έδινε μέρος από την αποζημίωσή της στο κόμμα ούτε κάποιον από τους συνεργάτες της.»

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)