Κόμματα
Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετρά ήδη ηχηρές απώλειες, αλλά από ό,τι φαίνεται η πόρτα της εξόδου παραμένει ανοιχτή. Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Λαφαζάνη ο Αλέξης Τσίπρας.
Του Γιάννη Τσακίρη
Οι πονοκέφαλοι για τον Αλέξη Τσίπρα εντείνονται μέρα με την μέρα καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις αποχωρήσεις των δραχμολάγνων προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά χάνει και δικά του στελέχη που αποστασιοποιούνται καθώς το μνημόνιο τους έπεσε βαρύ.
Έτσι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν σημαντικές αλλαγές και ηχηρές απουσίες για διαφορετικούς λόγους.
Οι «αποχωρήσεις» πονοκεφαλιάζουν τον Τσίπρα
Ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 25 βουλευτές τράβηξε το δικό του δρόμο και κατεβαίνει με δικό του κόμμα στις εκλογές που απειλεί να ψαλιδίσει σημαντικά τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετική περίπτωση είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που μάλλον θα μείνει εκτός Βουλής, καθώς ούτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι, μετά την καταψήφιση του μνημονίου, ούτε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μπορεί να πάει, καθώς απορρίπτει ο ίδιος αυτό το ενδεχόμενο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της, με τα όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει, έχει γίνει προ πολλού «Κόκκινο πανί» για το Μαξίμου και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι να βρει πολιτικά στέγη στο κόμμα Λαφαζάνη.
Εκτός Ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική φίλη της Προέδρου της Βουλής η Ραχήλ Μακρή. Είναι ένας «γάμος» που σχόλασε νωρίς, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει μάχη για να τη βάλει στα ψηφοδέλτια στις προηγούμενες εκλογές για να του το ξεπληρώσει με «αντάρτικο».
Απώλειες και από τους «φίλους» 53
Ωστόσο οι απώλειες δεν περιορίζονται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Έρχονται και από φίλους και στενούς συνεργάτες. Ο Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας του κόμματος που παραιτήθηκε, ανήκει στην «Ομάδα των 53» που στήριζαν με κριτική διάθεση τον πρωθυπουργό.
Στην ίδια Ομάδα ανήκει και ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που σκέφτονται να μην είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.
Ήδη μια βουλευτής της Ομάδας των 53 η Ηρώ Διώτη ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια λόγω μνημονίου, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί τι θα κάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης καθώς η απόφαση του θα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.
Τα «παρών» θα κριθούν κατά περίπτωση
Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει η ηγεσία και με όσους ψήφισαν παρών όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Όλα δείχνουν ότι τα «παρών» θα κριθούν κατά περίπτωση.
Μέσα στο τεταμένο πολιτικό κλίμα είχαμε σήμερα την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος έλαβε την Τρίτη διερευνητική εντολή. Ο πρωθυπουργός έριξε «πόρτα» στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης τους μετεκλογικά
Απόσπασμα τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Λαφαζάνη
- Α. Τσίπρας: Γειά σου Παναγιώτη. Πώς να σε προσφωνώ τώρα; Μήπως προτιμάς το πρόεδρε;
- Π. Λαφαζάνης: Όχι, όχι. Παναγιώτη να με λες. Έχει γεμίσει η Ελλάδα προέδρους άλλωστε.
- Α. Τσίπρας: Πες μου λοιπόν.
- Π. Λαφαζάνης: Θέλω να συναντηθούμε ενόψει διερευνητικών εντολών.
- Α. Τσίπρας: Πιστεύεις ότι μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση; Μέχρι χτες είχαμε και φύγατε, τι άλλαξε σήμερα;
- Π. Λαφαζάνης: Όχι, αλλά μπορούμε να κουβεντιάσουμε. Έχω και κάποιες προτάσεις να καταθέσω πέρα από τον σχηματισμό κυβέρνησης.
- Α. Τσίπρας: Οι συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών γίνονται με αποκλειστικό σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις παραδώσεις την εντολή, είμαι στη διάθεσή σου. Να έρθεις να σε κεράσω καφέ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για την κατάργηση στον εκλογικό νόμο του μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!