Ευρωπαϊκή Ενωση

12 Ιουλίου 2015 17:11

Μούσκατ: Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία

Θα συζητήσουμε όλες τις εναλλακτικές, επισήμανε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

-



Η αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, κατά την είσοδό του στο χώρο της συνεδρίασης.

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι συνεκλήθη σύνοδος των χωρών του Eurogroup είναι ένα σημαντικό στοιχείο, γιατί μας ελέχθη ότι θα συναντιόμασταν μόνο αν δεν υπήρχε συμφωνία και προκειμένου να συζητήσουμε το plan b. Απ΄ ότι καταλαβαίνω, όμως, τώρα θα συζητήσουμε όλες τις εναλλακτικές», ανέφερε ο κ. Μούσκατ και επισήμανε ότι «το εφαλτήριο θα πρέπει να είναι μια αξιολόγηση που θα κάνουν οι θεσμοί όπως πάντα. Οι θεσμοί πάντα διενεργούν κάποια αξιολόγηση και αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη των συζητήσεων μας και μετά θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία. Υπάρχουν και κάποια όρια. Και αυτό που ήταν επαρκές πριν από δέκα ημέρες πιθανόν να μην είναι πλέον επαρκές γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί ταχύτατα».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο, ο κ. Μούσκατ απάντησε «Όχι». Το πρόβλημα είναι ότι πλέον η πρόταση δεν ισχύει περιμένοντας την οποιαδήποτε χώρα, και λόγω και των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τραγικό τρόπο, πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του να «φθάσουμε σε συμφωνία», αλλά - όπως είπε «δεν είναι κάτι που μπορούμε το προεξοφλήσουμε. Νομίζω ότι η πρώτη προτίμηση θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά επαναλαμβάνω όχι πάση θυσία».

«Νομίζω ότι η απάντηση που μπορεί να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση μπορεί να είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, αντιρρήσεις που θέτουν τουλάχιστον δύο κράτη-μέλη που χρειάζονται κοινοβουλευτική εντολή για να αρχίσουν διαπραγμάτευση», κατέληξε.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)