Κυβέρνηση
Μαξίμου: Κάποιες χώρες δεν θέλουν συμφωνία
Οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εμπόδια που έθεσαν Γερμανία και Φινλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Tι λένε οι εκπρόσωποι των δύο χωρών.
Με αφορμή τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup των Βρυξελλών που διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα το πρωί, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν» και πως «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα 'αξιοπιστίας' χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».
«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης διέρρευσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έθεσε θέμα πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ.
Την πρόταση αυτή του Σόιμπλε, επιβεβαίωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με ανάρτησή του στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Να σημειωθεί ότι βέτο στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έθεσε και η Φινλανδία, ο Υπουργός Οικονομικών της οποίας, έλαβε εντολή να διαπραγματευτεί για ένα Grexit. Την αρχική φήμη για το περιστατικό επιβεβαίωσε η φινλανδική τηλεόραση, ενώ ο ίδιος ο Αλεξάντερ Στουμπ με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εντολές που έχει λάβει από την κυβέρνησή του.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!