Γενικά
Οι εταίροι ζητούν υποχωρήσεις, με το «Grexit» στα χείλη
Απογοητευμένος ο Γιούνκερ. Εφικτή η λύση, λέει η Κομισιόν. Το ΔΝΤ δείχνει ποιες υποχωρήσεις θα φέρουν συναίνεση. Αγωνιά ο Ολάντ. Τα μηνύματα για τον ELA.
Την απογοήτευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών, που πλέον κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ξανά, εφόσον υπάρχουν νέες ελληνικές προτάσεις, την ώρα πάντως που η Αθήνα δέχεται ομοβροντία πιέσεων, μέσω δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, με κυρίαρχο συστατικό την αυξημένη πιθανότητα ενός Grexit.
Από πλευράς Κομισιόν τονίζεται πάντως ότι δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα μείωση μισθών και συντάξεων, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, ενώ με παρέμβαση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειξε τον εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία.
Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις και απο τις δύο πλευρές, έγραψε ο κ. Μπλανσάρ, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε ότι αφορά παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό και οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους,
Αγωνιά ο Ολάντ
Την έντονη ανησυχία του για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ «φθάνουμε σε μία στιγμή που μπορεί να είναι ταραχώδης εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία».
Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αφού επισημαίνει ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για όλους, συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα «να δεχθεί επιτέλους η Ελλάδα το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη».
Σε άρθρο τους οι Financial Times επισημαίνουν πάντως ότι «η Αθήνα δεν έχει να χάσει τίποτα από ένα «όχι», ενώ το κόστος θα είναι μεγάλο για τους δανειστές της».
«Να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο»
Λάδι στην φωτιά της έντασης, που υπάρχει μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, ρίχνει η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος είπε ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα», ενώ ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμάσει σχέδιο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, εάν η Αθήνα δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές».
Ο έτερος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πάντως, Γίρκι Κατάινεν, τονίζει ότι «μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», η οποία «δυστυχώς, δεν ήταν συνεργάσιμη».
Ξανά στο προσκήνιο το «Grexit»
Βροχηδόν πέφτουν από το πρωί οι αναφορές σε ενδεχόμενο Grexit, συνεπεία της στάσης της Αθήνας και της μη αποδοχής από μέρους της των μέτρων που θα επισφράγιζαν μια συμφωνία, όπως λένε αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης.
Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, αφού είπε ότι η χώρα του επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία, επεσήμανε ότι «υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό».
Ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου τονίζει ότι θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης μια «ελαστικότητα» στην συμφωνία με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η Αθήνα μετατρέπει σε επιλογή το Grexit».
Τι λένε οι Γερμανοί
Την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς και την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, ως μονόδρομο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρώ επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Άγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι είπαν ότι «η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά», σημειώνοντας ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος.
Πάντως, ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, το CDU, διαμηνύει ότι «δεν θα υποστηρίξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αν το ΔΝΤ πει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Τι γίνεται με τον ELA
Την ανησυχία τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξέφρασαν εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόσο ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος είπε ότι όρος για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες είναι η φερεγγυότητα τους - τονίζοντας ότι είναι φερέγγυες - ενώ και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση τους έκτακτης ρευστότητας που δίνεται μέσω του ELA».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!