Γενικά
Κατρούγκαλος: Μονιμοποιούνται 40.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου
Με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους ΟΤΑ, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα- προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η μετατροπή των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου δεν θα αφορά στο επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, στο ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή. Αναφορικά με τον ασφαλιστικό καθεστώς τους, όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος θα παραμείνουν στο ΙΚΑ.
Ακόμη με ρύθμιση που θα περιληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, να επιλέξουν ένα κενό πόστο σε ένα από τα υπουργεία τα οποία θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό. «Η απελευθέρωση τους από την προκήρυξη», όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τη διαδικασία διορισμού τους.
Ταυτόχρονα όπως εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει ήδη δώσει εντολή να εφαρμοστούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο διορισμό 800 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μπει βέτο από τους θεσμούς, στις 15.000 προσλήψεις που έχουν προβλεφθεί για φέτος και στις οποίες θα συμπεριληφθούν οι 3900 επαναδιορισμοί καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, διοικητικών των ΑΕΙ, καθηγητών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και σχολικών φυλάκων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Η συμφωνία θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εφόσον τεθεί ζήτημα διαπραγματευόμαστε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας και όχι των δεσμεύσεων του μνημονίου.»
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην αποκατάσταση των απολυμένων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της μίνι κινητικότητας, να επιλέξουν είτε τη θέση στον παλιό κλάδο τους ο οποίος θα επανασυσταθεί, είτε να μετακινηθούν σε μια αντίστοιχη θέση σε άλλη υπηρεσία, είτε όπως στην περίπτωση των καθαριστριών να επιστρέψουν στον φορέα προέλευσή τους, αλλά σε προσωποπαγείς θέσεις.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρξει μια πρώτη ρύθμιση για την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, η οποία πιλοτικά θα λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται επίδομα στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στην πρώτη φάση όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία δηλαδή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Στο δεύτερο στάδιο της εφαρμογής της, το οποίο δεν θα τρέξει όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο από σήμερα, η Κάρτα του Πολίτη θα εμπλουτιστεί με όλες τις υπόλοιπες, απαραίτητες πληροφορίες. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, αναπληρωτή, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της και μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο όπως αντίστοιχα λειτουργείται και στην Εσθονία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!