Γενικά
Μέρκελ: Ο δρόμος της Ελλάδας παραμένει απαιτητικός
«Ούτε ένα ευρώ» δεν θα δοθεί στην Ελλάδα εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, λέει ο Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο εκπρόσωπός του.
Σαφές μήνυμα ότι δρόμος για την Ελλάδα θα είναι δύσκολος και απαιτητικός έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.
Η κ. Μέρκελ χαρακτηρίζει το πακέτο μεταρρυθμίσεων ως «σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει όμως ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας» και πως «ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει απαιτητικός». «Νομίζω πως αξίζει να παλέψει κανείς για αυτόν τον δρόμο διότι πρόκειται για το ευρώ», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, διεμήνυσε σήμερα ότι «ούτε ένα ευρώ βοήθειας» δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, όσο η χώρα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ενώ ο εκπρόσωπός του ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Αν εκπληρώσουν (τις δεσμεύσεις τους), τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν», διεμήνυσε και ανέφερε ότι «αν δεν τις εκπληρώσουν, οι δόσεις δεν θα καταβληθούν». Το ζήτημα που τίθεται τώρα, είναι να διαπιστωθεί «αν μπορούμε να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι», υπογράμμισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως «κατανοεί (...) τις πολυάριθμες αμφιβολίες που εκφράζονται στη Γερμανία».
«Εμείς (οι χώρες της ευρωζώνης) δεν συμφωνήσαμε σε καμιά περίπτωση σε νέες καταβολές, αλλά δώσαμε περισσότερο χρόνο (στην Ελλάδα) για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί», πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το φόντο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για ενδεχόμενες καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε στενή συνεργασία με την τρόικα».
«Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης», είπε ακόμη ο Γέγκερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα απομείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση και ακατανόητη».
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν την Παρασκευή σχετικά με την παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα "Bild", που δημοσιεύεται σήμερα, οι περισσότεροι Γερμανοί αντιτίθενται σ' αυτή την επέκταση της βοήθειας προς την Αθήνα και μόνο 21% καλούν τους βουλευτές να δώσουν το "πράσινο φως".