Κυβέρνηση
Στο Eurogroup χωρίς συμφωνία
Απαραβίαστες φαίνονται οι κόκκινες γραμμές που βάζουν οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.
Τη μεταξύ τους απόσταση διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των τριών εκπροσώπων των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) κατά τις συνεδριάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο, θα τεθούν επισήμως επί τάπητος οι επιδιώξεις τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και των εταίρων της.
Σενάριο ρήξης δεν υπάρχει στον ορίζοντα, όπως επιβεβαιώνουν τόσοι οι κυβερνητικές, όσο και οι ευρωπαϊκές πηγές. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ότι «η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε σημερινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις υπογράμμισε ότι η «Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» επιμένοντας ωστόσο, σε λάθος κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «ανεύθυνη». Στο πλευρό του Σόιμπλε τάχθηκε και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία έχει δίκιο από κάποια άποψη» υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγή, η οποία εκφράστηκε στις κάλπες.
Στο μέτωπο των διαφωνιών που σημειώθηκαν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, η μεγαλύτερη απόκλιση απόψεων σημειώνεται στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Η τρόικα φαίνεται αμετακίνητη στο θέμα της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5% του ΑΕΠ, για το οποίο επιμένει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι μεταρρυθμίσεις, σε δεύτερο επίπεδο, αποτελούν τομέα διαφωνίας. Τα κλιμάκια των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο. Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός προγράμματος με προτεραιότητα την ανάπτυξη, το οποίο θα «κουμπώσει» με κάποιες από τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές συζητήσεις στο Eurogroup θα διαδραματιστούν με φόντο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας το συμβούλιο συνεδριάζει στις 18 Φεβρουαρίου, σχετικά με την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA ή αν θα γίνει – έστω και προσωρινή – διακοπή.
Όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα ή σε προοπτικές συμφωνίας για πρόγραμμα, τότε είναι δύσκολο ως αδύνατο να σταματήσει η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!