Κυβέρνηση
Τα υπερ- υπουργεία και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης
Δέκα Υπουργεία θα έχει η νέα Κυβέρνηση. Ποιός αναλαμβάνει το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το νέο οικονομικό επιτελείο, πού πάει το Εργασίας, τι παίρνουν οι ΑΝΕΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας χθες, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μετά τον πολιτικό όρκο του, που προκάλεσε νέα κόντρα με την Νέα Δημοκρατία, ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, σε μια συμβολική κίνηση, κατέθεσε λουλούδια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν έμεινε στον όρκο του Αλέξη Τσίπρα, αφού λίγο αργότερα, υπήρξε νέο «πεδίο διαμάχης» που αφορούσε την παράδοση – παραλαβή του Μεγάρου Μαξίμου. Για την «αλλαγή φρουράς» στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, η οποία έγινε σε επίπεδο γενικών διευθυντών και όχι απο τον Αντώνη Σαμαρά στον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την μια να λέει ότι οι συνεργάτες του νέου Πρωθυπουργού όρισαν το πλαίσιο της διαδικασίας και τους τελευταίους να απαντούν ότι αποτελεί ντροπή της απερχόμενης Κυβέρνησης και δείγμα του πολιτικού πολιτισμού της, το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της στο Μαξίμου για να υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει δύναμη 162 εδρών, ενώ σε ότι αφορά την συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αναλαμβάνουν τέσσερις θέσεις υφυπουργών, ενώ ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας.
Η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο, αποτελεί «εμπόδιο» για τη συμμετοχή ή ακόμη και την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση,όπως είπε ο επικεφαλής του αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά απο συνάντηση και συνομιλία με τον Πρωθυπουργό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «τα πρώτα σημάδια συγκρότησης κυβέρνησης είναι για εμάς αρνητικά, δηλαδή συμμετοχή στην κυβέρνηση, ανθρώπων που έχουν λαϊκίστικες απόψεις, ακροδεξιές απόψεις και σε πολλά σημεία αντιευρωπαϊκές απόψεις, δεν μας προϊδεάζουν για κάτι θετικό».
Η νέα κυβέρνηση
Μεγάλες αλλαγές στην μορφή του κυβερνητικού σχήματος προωθεί ο Πρωθυπουργός, με την συνένωση και μετονομασία υπουργείων, έχοντας ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που προωθήθηκε στο ΣτΕ, θα υπάρχουν δέκα Υπουργεία, καθώς δημιουργούνται τεσσερα υπέρ-υπουργεία, δύο υπουργεία μετονομάζονται κι άλλα τέσσερα μένουν ως έχουν.
Τα τέεσσερα υπέρ-υπουργεία είναι:
-Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού & Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
-Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Υπουργείων: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης &ι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Μακεδονίας-Θράκης.
-Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που σήμερα υπάγεται στο Υπ. Ανάπτυξης.
-Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπειται και η μετονομασία δύο υπουργείων:
-το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (κια μεταφέρεται σε αυτό ηη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Εργασίας).
-το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τα υπόλοιπα τέσσερα Υπουργεία μένουν ως έχουν: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ποιοι «ράβουν» υπουργικά κοστούμια
Ως επικεφαλής στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, φαίνεται πως θα τοποθετηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αναμένεται να οριστεί Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ενώ κομβικούς ρόλους αναμένεται να έχουν, ως επικεφαλής των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης) οι Γιάννης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης αντιστοίχως.
Υπέρ- υπουργός θα είναι και ο, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει το Εσωτερικών.
Πληροφορίες θέλουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναλαμβάνει το υπέρ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ ως Υπουργός Επικρατείας, Τύπου και Πληροφοριών, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να ορκιστεί ο Νίκος Παππάς, μέχρι σήμερα διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το Υπουργείο Εξωτερικών, ακούγονται περισσότερο τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά και Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ για την θέση του Προέδρου της Βουλής, επικρατέστεροι είναι οι Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Βούτσης.
Υπουργός Υγείας είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μιλώντας στο ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1.
Το Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει ο Πάνος Καμμένος, καθώς είναι το μόνο Υπουργείο που θα αναλάβουν οι ΑΝΕΛ.
Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, χωρίς πάντως να αποκαλύψει το όνομα του.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!