Βουλή

06 Αυγούστου 2014 17:52

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, που τίθεται σε ψηφοφορία απόψε το βράδυ στη Βουλή.

-



Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ψηφίζεται σήμερα το βράδυ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, μετά την χθεσινή υπερψήφισή του επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, όπως για το επικουρικό ταμείο των ένστολων, συνέχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ένα «θέατρο νομοτεχνικών βελτιώσεων με τη διαδικασία του ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώστε».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και πως έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς. «Όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το κοινοβούλιο «πλυντήριο σκανδάλων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο ακόμη για «κακή και πρόχειρη νομοθέτηση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων» και κατήγγειλε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση και για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των ένστολων. «Τί απέγινε η μεγάλη αγάπη της ΝΔ προς τους ένστολους;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε με δόση ειρωνείας ότι «θα τους πνίξετε από το σφιχταγκάλιασμα». 

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ και τον χαρακτήρισε φόρο «αίσχος», υποστηρίζοντας ότι βάζει άπαντες στον ίδιο παρονομαστή.

Απαντώντας στην σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει έως και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», δήλωσε ο κ. Σταμάτης αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Τσίπρα για τον βίο της κυβέρνησης.

«Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, διαβεβαίωσε ότι θα διορθωθούν τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ και ότι «θα δουλέψουμε πολύ για να βοηθήσουμε τους πολίτες». Σε σύντομη τοποθέτησή του, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος που «έχει μια δόση αυθαιρεσίας» καθώς δεν βασίζεται στο εισόδημα του πολίτη, αλλά στο τι κατέχει και είπε πως «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».

Όπως εξήγησε ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση, ενώ ανέφερε πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες. «Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα.  Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις μετά το 2014

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισηγούμενος την τροπολογία για τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2013,  διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις μετά το 2014, καθώς και ότι η τοποθέτηση δημόσιων υπάλληλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις, με διαθεσιμότητα και με ενδεχόμενες μισθολογικές μειώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι κατατέθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις, οι οποίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα του μηχανισμού και πρόσθεσε πως διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση τις αντιλαμβάνεται όχι σαν εργαλείο τιμωρίας, αλλά ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», τονίζοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014.

«Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης ("μεταβατικό" επανέλαβε ο υπουργός) είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε». 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)