Κυβέρνηση
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση
Σε τρεις άξονες βασίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση που παρουσίασαν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, το οποίο θα τεθεί σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με πολίτες και επιχειρήσεις τον ερχόμενο Μάρτιο, ανέλυσαν, σε συνάντηση εργασίας με Κοινωνικούς Φορείς και Ανεξάρτητες Αρχές, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Yφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Το Σχέδιο Δράσης βασίζεται σε τρείς άξονες:
• Δημόσια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, με διεύρυνση θεσμών όπως το opengov
• Διαφάνεια και λογοδοσία
• Ανοιχτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας
Οι προτάσεις δημόσιων φορέων και φορέων της Κοινωνίας των πολιτών θα συζητηθούν και θα εξειδικευθούν σε τρία θεματικά εργαστήρια στο ΕΚΔΔΑ (30 Ιανουαρίου, 6 και 13 Φεβρουαρίου). Στη συνέχεια, το νέο εθνικό Σχέδιο Δράσης θα υποβληθεί στην αντίστοιχη διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership), στις 30 Μαρτίου του 2013.
Αναφερόμενοι στην ενιαία πλατφόρμα (data.gov.gr) που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Χριστοφιλοπούλου επισήμαναν την ανάγκη να αξιοποιηθεί από όλα τα υπουργεία, θέτοντας στη διάθεση των πολιτών, όσο το δυνατόν, περισσότερα ανοιχτά δημόσια δεδομένα.
«Στα ζητήματα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης μια είναι η μαγική λέξη: εμπιστοσύνη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η πολιτική της Ανοιχτής Διακυβέρνησης πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των φορέων που θα δρομολογήσουν αυτήν την πολιτική. Μέσα από τα εργαλεία που υπάρχουν, μας δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά της, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: «Η νέα τεχνολογία διευκολύνει την πρόσβαση και αποτελεί το εργαλείο για τη μετάβαση στην Ανοικτή Διακυβέρνηση, όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν και θα έχουν, ανά πάσα στιγμή, τη δυνατότητα ελέγχου των δαπανών της Διοίκησης».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!