Γενικά
Παναγόπουλος: καλοδεχούμενη η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά δεν ωθεί την οικονομία
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να συνοδεύεται κι από μείωση των εργοδοτικών εισφορών, υποστήριξε ο Καρανίκας.
O πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις, θέλουν να κάνουν παιχνίδι με τον κατώτατο μισθό» και συμπλήρωσε, «γιατί πέρσι δεν το έκανε; Επιτρεπόταν. Η παρούσα κυβέρνηση εφάρμοσε τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά και άλλαξε μόνο τις ημερομηνίες», εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Όπως είπε «δεν προβλέπετε καμία αύξηση άλλη και προβλέπετε, πλέον, τον Οκτώβριο του 2019 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το 2020, αν υπάρξει αναπροσαρμογή. Ο νόμος δεν μιλάει για αύξηση, αλλά για ρύθμιση».
Ο κ. Παναγόπουλος, είπε ότι «αν είχε ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα, θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση από το 2016. Η κυβέρνηση έλεγε ότι το πρώτο της νομοθέτημα θα ήταν η αποκατάσταση στα 751 ευρώ», αλλά συμπλήρωσε ότι κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη», μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε επίσης ότι, «έτσι όπως γίνεται μπορεί να δώσει κάτι σε ένα αριθμό ανθρώπων που πραγματικά βρίσκεται σε ένδεια, αλλά δεν ωθεί την οικονομία».
«Το πιο βασικό είναι ότι η καλύτερη πρακτική για να προσδιορίζεις τον κατώτατο μισθό, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό όχι δεν επανήλθε», ανέφερε και διευκρίνισε ότι «οι ωριμάνσεις είναι παγωμένες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%», εξήγησε.
Καρανίκας: Δεν έχουμε ανάπτυξη για να στηριχθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού
O πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας επίσης στο «ΘΕΜΑ 104,6» διατύπωσε ενστάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε.
«Το βλέπουμε θετικά αλλά η πρώτη προϋπόθεση ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει ομαλά και να μην σοκάρει την αγορά» είπε ο κ. Καρανίκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «έπρεπε να συνοδευτεί με κάτι και για εμάς π.χ. με μείωση του εργοδοτικού κόστους».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «προστίθεται στο δικό μας το πορτοφόλι άλλο ένα βάρος. Το πρόβλημα παραμένει σε εμάς, δεν έχουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη ώστε να μπορεί εύκολα να βγαίνει κάτι από παραπάνω από το πορτοφόλι της μικρής επιχείρησης » πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ΕΣΕΕ «συμφωνεί απόλυτα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού».
Καββαθάς: το ύψος του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να είναι εργαλείο της Κυβέρνησης
Στις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”
Αρχικά παρατήρησε ότι «η εξαγγελία Τσίπρα ήταν έξω από αυτά που περιμέναμε. Περιμέναμε έως 7% και ανακοίνωσαν αύξηση 11%. Πρόκειται για κατά 50% επιδιόρθωση της μείωσης κατά 22% του 2012».
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά «η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων και όχι να δουλεύει ως εργαλείο των κυβερνήσεων. Είναι εκτός αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης να ορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Διευκρινίζοντας τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι «πάνω από το 15% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα δουν αυξήσεις έως 200 ευρώ μηνιαίως στις εισφορές τους» υπολογίζοντας σε 100-150 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρος το βάρος για τις επιχειρήσεις.
«Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μείωση του προσωπικού, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τα 150 ευρώ ανά εργαζόμενο πρέπει από κάπου να τα βρει η επιχείρηση. Ή να πας σε ελαστικοποίηση της εργασίας», συμπλήρωσε.
Κατά τον ίδιο θα πρέπει «να επανέλθει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ γιατί όποια αύξηση δοθεί θα χαθεί μέσα από τη φορολογία εισοδήματος των μισθωτών και δεν θα γίνει ο κύκλος στην αγορά που θα βοηθήσει», ζητώντας, παράλληλα, να υπάρξει μείωση 1% του μη μισθολογικού κόστους αλλά και να λυθούν τρία προβλήματα:
- η υπεροφρολόγηση,
- η υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και
- η χρηματοδότηση επιχειρήσεων.