Γενικά
Νέα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά του Αιγαίου
Θα υλοποιηθούν έργα για τη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, την κάλυψη έκτακτων αναγκών, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις περιφέρειες του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση που εξασφαλίστηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016, σε 1 δισ. ευρώ για το 2017.
Η ενεργοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα υπό το συντονισμό και τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ως χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020. Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως η αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Με επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομίας και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Η τελική έγκριση των προτάσεων θα γίνει με κύριο γνώμονα το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων, ώστε αυτά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.
Σχετικά με το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Όπως πάντα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες στην επιλογή και ιεράρχηση των έργων δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Οι τοπικές κοινωνίες -όπως εκφράζονται μέσα από τους κατά τόπους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και βέβαια μέσα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.
Η αναγνώριση της νησιωτικότητας, της ύπαρξης μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών.
Οι αδυναμίες και προκλήσεις επιτείνονται σήμερα από το προσφυγικό ζήτημα, καθώς οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Ήδη η κυβέρνηση, ως πολιτική επιλογή, έχει επιδείξει ειδική μέριμνα προς τα νησιά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.Παράλληλα, καθιερώνουμε για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ μηχανισμούς διαφάνειας και ελέγχου της πορείας των έργων, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ενισχύεται, επίσης, ο μηχανισμός ιεράρχησης των αναγκών, ώστε να καλύπτονται οι πιo επιτακτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει, στις σημερινές συνθήκες, κανένα περιθώριο για "χαλαρή" διαχείριση των πολύτιμων πόρων».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!