Οικονομική πολιτική

26 Οκτωβρίου 2016 08:12

Το “αγκάθι” των κρυφών χρεών του Δημοσίου

Νέα χρέη φέρνει στο φως η έκθεση της Κομισιόν. Τι δείχνει η έκθεση, τι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πώς αιτιολογούνται οι διαφορές.

Το “αγκάθι” των κρυφών χρεών του Δημοσίου
-

Μέσω της έκθεσης της Κομισιόν ήρθαν στην επιφάνεια νέα «κρυφά» χρέη του Δημοσίου, τα οποία ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και με συνολικές οφειλές, κατά τους δανειστές, να ανέρχονται σε 8,4 δισ. και όχι σε 6,2 δισ., όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους δανειστές, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχώρησαν στα 8 δισ..

Σύμφωνα με τη σύγκριση των μηνιαίων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών με εκείνα που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, στα τέλη Αυγούστου τα χρέη ήταν ως εξής:

-Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους, σύμφωνα με την Κομισιόν, 1,75 δισ. για τις οποίες δεν έχουν ακόμα εξεταστεί τα αιτήματα των δικαιούχων ή δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές, δεν εμφανίζονται στο μηναίο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών.

-Οι εν αναμονή συντάξει στα τέλη του Αυγούστου ήταν στο 1, 44 δισ., σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ στο δελτίο του υπουργείου δεν εμφανίζονται καθόλου.

-Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες έχουν εγκριθεί ανέρχονται σε 1,341 δισ. και τα στοιχεία της Κομισιόν ταυτίζονται με αυτά του υπουργείου Οικονομικών.

-Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές, είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 4,9 δισ. και σύμφωνα με την Κομισιόν 3,9 δισ. Η διαφορά αυτή αποδίδεται σε μεθοδολογικούς λόγους, αφού στο υπουργείο δεν υπολογίζεται το clawback και το rebate που εφαρμόζεται σε ιατροδιαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι δύο πρώτες κατηγορίες κρατικών οφειλών έχουν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς της Κομισιόν είναι επειδή το ΔΝΤ επέμενε να καταγραφούν ως ληξιπρόθεσμα χρέη. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν τις εμφανίζει για τους εξής λόγους:

-Οι αιτήσεις σχετικές για τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν ελεγχθεί, ενδέχεται να έχουν εσφαλμένα στοιχεία ή να αποκρύπτουν φοροδιαφυγή.

-Σχετικά με τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, σημειώνεται ότι, η αναμονή οφείλεται σε διοικητικούς – γραφειοκρατικούς λόγους και όχι επειδή δεν υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

Όπως και να έχει, δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι, η μέθοδος που θα ακολουθείται για τον έλεγχο της πορείας αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου θα είναι εκείνη που λαμβάνει υπόψη της και τις οφειλές φόρων που δεν έχουν ελεγχθεί και τις εν αναμονή συντάξεις.

Αναφορικά με τα μεγέθη του Σεπτέμβριου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, όπως φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου υποχώρησαν στα 8 από τα 8,4 δισ. που ήταν τον Αύγουστο.

Η μείωση αυτή προήλθε:

Α. Διότι τα χρέη προς τους προμηθευτές υποχώρησαν από τα 3,9 δισ. στα 3,6 δισ.

Β. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα αιτήματα των οποίων δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί, μειώθηκαν από 1,7 δισ. σε 1,5 δισ. Ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα αιτήματα των οποίων έχουν ελεγχθεί, αυξήθηκαν από το 1,3 δισ. σε 1,4 δισ.

Γ. Οι εν αναμονή συντάξεις μειώθηκαν ελάχιστα, από το 1,43 δισ. σε 1,41 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν στα ύψη, παρά το ότι έχουν αρχίσει να υποχωρούν (τον Ιούνιο ήταν στα 9,5 δισ., με αποτέλεσμα ιδιώτες και αγορές να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)