Γενικά
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC
Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά την κατασκευή της 2ης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 δις ευρώ.
Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης της Επιχείρησης.
Το μνημόνιο αφορά την κατασκευή της 2ης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και θα προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μετέχουν η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).
Η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί η ΔΕΗ θα συνεισφέρει τον ΜΕΛΙΤΗ1 (ήδη υπάρχει), άδεια για τον ΜΕΛΙΤΗ2, το ορυχείο του Κλειδίου και το 40% των λιγνιτωρυχείων της Βεύης είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της υπογραφής του νέου μνημονίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Οι ιδιώτες θα συνεισφέρουν το 60% της Βεύης (Άκτωρ-Τέρνα) και η CMEC την κατασκευή του ΜΕΛΙΤΗ2. Η ανάθεση του έργου θα δοθεί σε ελληνικές εταιρείες ενώ δεν έχει συζητηθεί ακόμα ποιος θα λειτουργεί τη μονάδα μετά την κατασκευή.
Τι ειπώθηκε
Πριν από την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην πολύμηνη συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της CMEC, ειδικότερα για το project Μελίτη, το οποίο, όπως επεσήμανε, θα είναι η αρχή για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών. «Φιλοδοξούμε η ΔΕΗ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμορφούμενη και στην εξελισσόμενη αγορά της γειτονιάς μας και ιδιαίτερα της βαλκανικής. Από αυτή την άποψη, η συνεργασία μας με εταιρείες του επιπέδου, όπως η CMEC, θα είναι καθοριστική» τόνισε.
Η υπογραφή του μνημονίου, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στη ΔΕΗ και στην ελληνική οικονομία. «Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μία απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάκαμψης. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη ΔΕΗ, της στρατηγικής των συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορεί να δώσουν μια νέα δυναμική» υπογράμμισε.
Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μια συνολικότερη εθνική στρατηγική γύρω από την ενέργεια. Και σε αυτή τη στρατηγική η κυβέρνηση θέλει, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, να συνδυάσει την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με έναν τρόπο ο οποίος να εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα κ. Ξιαολί Ζου μετέφερε τη θέληση της κινεζικής κυβέρνησης να συνεργαστεί και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, κυρίως στην «πράσινη» καθαρή ενέργεια και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας.
Όπως επεσήμανε, «μετά την επιτυχία του project με την Cosco, όλο και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, από την κεντρική διοίκηση μέχρι τις τοπικές αρχές, καλωσορίζει τους κινέζους επενδυτές. Και μπορώ να πω ότι αυτό είναι μια πολύ θετική προοπτική. Το πρόβλημα είναι πώς να συνδυάσουμε αυτή την τοπική ανάγκη με το ζήλο των κινέζων επενδυτών».
Σύμφωνα με τον κινέζο πρεσβευτή, «η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού. Αυτό δεν αφορά μόνο τη ναυτιλία, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται και γίνεται ο σημαντικός συνδετικός κρίκος και στη ναυτιλία και στην ενέργεια και πιστεύω ότι η σημερινή υπογραφή είναι μια καλή αρχή, δείχνει τη μεγάλη προοπτική που έχουν οι δυο χώρες μας. Αρκεί να ενισχύσουμε την αλληλογνωριμία, να ενδιαφερόμαστε για τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς και να τηρήσουμε τη “win – win” πολιτική και πιστεύουμε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας θα έχει λαμπρή προοπτική στο μέλλον, γεγονός που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, της όλης περιοχής και των λαών της περιοχής».
Ως καλή ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών βλέπει την υπογραφή της συμφωνίας ο αντιπρόεδρος της κινεζικής εταιρείας κ. Γιακσούι Φανγκ. «Έχοντας υπόψη τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών, μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον και να δίνουμε σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στα συμφέροντα των τοπικών κατοίκων και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο».
Ποια είναι η CMEC
Η CMEC ιδρύθηκε το 1978. Ασχολείται με εισαγωγές - εξαγωγές και το 2012 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Έχει πολυσχιδή δραστηριότητα: εισαγωγές, εξαγωγές, μηχανολογική σχεδίαση, εκθέσεις, logistics και διαχείριση των logistics όπως και άλλες διεθνείς υπηρεσίες. Δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς, όπως σε ηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μεταφορές, δημιουργία στεγαστικών, περιβαλλοντική προστασία σε Ασία, Νότια Αμερική και Ευρώπη. Θεωρείται η ηγέτιδα κινεζική εταιρεία σε διεθνές επίπεδο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!