Γενικά

26 Ιουλίου 2016 08:57

“Μαζεύουν” τον ΕΝΦΙΑ – Όλες οι αλλαγές

Σήμερα στη Βουλή οι τροπολογίες για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Σε πέντε δόσεις η καταβολή του. Εκτός συμπληρωματικού φόρου τα αγροτεμάχια.

“Μαζεύουν” τον ΕΝΦΙΑ – Όλες οι αλλαγές
-

Κύμα διορθωτικών τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται σήμερα στη Βουλή, προκειμένου ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων να προσαρμοστεί σε… ανεκτά επίπεδα και να ακυρωθούν πριν καν εκδοθούν περίπου 80.000 εκκαθαριστικά με μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα εξαιρεθούν τελικά τα αγροτεμάχια, ενώ θα αποσυρθεί και η διάταξη που προβλέπει την απώλεια των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων για όσους έχουν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο.

Στην κυβέρνηση επικρατούσε αναβρασμός, δεδομένου ότι αρκετοί βουλευτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να λάβουν χιλιάδες φορολογούμενοι αρκετά υψηλά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των αλλαγών στον συμπληρωματικό φόρο και της ένταξης φέτος των αγροτεμαχίων στον φόρο. Το πρόβλημα εντάθηκε όταν άρχισε το υπουργείο Οικονομικών τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, σε χιλιάδες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαιτέρως υψηλό φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δοκιμές που έκανε το οικονομικό επιτελείο προέκυψε ότι συνολικά η βεβαίωση του φόρου ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ανήλθε στα 3,24 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή στο ποσόν της βεβαίωσης προκύπτει κυρίως λόγω του ότι φέτος το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και πρώτη φορά εντάχθηκαν στον φόρο τα αγροτεμάχια.

Το γεγονός ότι από τις δοκιμές εμφανίστηκε ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στη βεβαίωση του φόρου φέτος σε σχέση με πέρυσι, σε συνδυασμό με το πολιτικό κόστος που θα είχε η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (προέκυψαν εκκαθαριστικά με χιλιάδες ευρώ φόρο σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων λόγω και λαθών στη συμπλήρωση των Ε9 τους), οδήγησε την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:

1. Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. «Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

2. Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή, δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ θα έχαναν τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

3. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. «Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αλλαγές ο φόρος που θα προκύψει θα είναι μόλις κατά 10 εκατ. ευρώ μικρότερος από ό,τι είχαν θεωρητικά προϋπολογιστεί τα φετινά έσοδα του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι οι παραπάνω αλλαγές έχουν γίνει έπειτα από συνεννόηση με τους δανειστές και δεν ζητήθηκαν ισοδύναμα μέτρα για αντιστάθμιση πιθανών απωλειών εξαιτίας των αλλαγών. Γι’ αυτό και από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αν και θα υπάρξει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)