Οικονομική πολιτική

21 Ιουνίου 2016 15:00

“Εθελοντική” η έκδοση αποδείξεων στα νησιά

Βουτιά κατά 62% από τον στόχο για έσοδα από τον ΦΠΑ από τα μεγάλα τουριστικά νησιά. Έσωσαν τον Μάιο και το πεντάμηνο τα αστικά κέντρα.

“Εθελοντική” η έκδοση αποδείξεων στα νησιά
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια του έτους, οπότε όμως περιμένει πολίτες κι επιχειρήσεις μία φορολαίλαπα ύψους 30 δις, επιτρέπουν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου, καθώς δείχνουν ότι τα κρατικά ταμεία πήραν μια πρώτη, βαθιά ανάσα.

Η μάχη θα κριθεί, ωστόσο, τους επόμενους μήνες, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και το φόρο ακινήτων, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται ήδη με ρυθμό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Μάιο διαμορφώθηκαν στα 3,163 δις ευρώ, περισσότερα κατά 456 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 16,85% έναντι του στόχου, δίνοντας ώθηση και στο σύνολο του πενταμήνου. Στο τέλος Μαΐου τα έσοδα ανέρχονταν σε 17,190 δις ευρώ έναντι στόχου για 16,489 δις ευρώ (+4,25%).

Ειδικότερα, όσον αφορά στον ΦΠΑ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ότι δηλαδή την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα τουριστικά νησιά η έκδοση αποδείξεων κινείται στα όρια του… εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υστέρηση ως και 62% στα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ.

Τα στοιχεία από το σύνολο των εφοριών και των τελωνείων δείχνουν ότι τον Μάιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με το στόχο και στο πεντάμηνο 9,8%. Το ζητούμενο είναι αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)