Γενικά

08 Ιουνίου 2016 19:01

Στουρνάρας: δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό

«Καμπανάκι» από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Στουρνάρας: δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό
-


Του Νίκου Ρογκάκου 

Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε Συνέδριο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα. 

Ο Διοικητής με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να βάλει φρένο στην υπεραισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί  και στην άποψη ορισμένων ότι τα δύσκολα πέρασαν, και ξεκαθάρισε ότι δεν δημιούργησαν οι τράπεζες την κρίση στο Κράτος, αλλά το αντίστροφο, απαντώντας έτσι στη σχετική φιλολογία που αναπτύσσεται εντός των τειχών. Κάνοντας στη συνέχεια την αποτίμηση των όσων έγιναν από το 2010 ως σήμερα, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι αν και σε επίπεδο ρευστότητας το τραπεζικό σύστημα δεν είναι πλέον στο ναδίρ του 2012, παραμένει στα χαμηλά σε σύγκριση με τα ιστορικά standards. 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το επόμενο βήμα, είναι η επαναφορά τον Waiver, με δεδομένο ότι έχουν αποκλειστεί από το φτηνό χρήμα από τον περσινό Ιανουάριο, οι τράπεζες και η οικονομία και τώρα περιμένουν, την βελτίωση των συνθηκών από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση. 

Αργότερα μέσα στο χρόνο, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, αναμένεται και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και την πρόσβαση των τραπεζών σε φτηνότερο δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά. 

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε, όμως, ότι υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (SSM) έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα για τις τράπεζες την αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου και την κερδοφορία. “Δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκεια” σημείωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, αναδεικνύοντας τους κινδύνους: α) εύθραυστο μακροοικονομικό περιβάλλον β) ευμετάβλητο κλίμα στις αγορές γ) εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)