Πρόσωπα

04 Απριλίου 2016 09:00

Προβόπουλος στον ΑΝΤ1: Τουλάχιστον αφελής όποιος λέει ότι δεν γνώριζε

Τι προέβλεπε η έκθεση του ΔΝΤ και ποιοι γνώριζαν το περιεχόμενό της. Γιατί μίλησε τώρα ο πρώην διοικητής της ΤτΕ. Οι απαντήσεις που έδωσε στο Καλημέρα Ελλάδα.

Προβόπουλος στον ΑΝΤ1: Τουλάχιστον αφελής όποιος λέει ότι δεν γνώριζε
-

Διευκρινίσεις για την έκθεση του ΔΝΤ την οποία επικαλέστηκε, προκαλώντας σάλο, έδωσε ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι όλοι ήξεραν, τόσο οι πολιτικοί, η κοινωνία, αλλά και η διεθνής κοινότητα για την έκθεση που είχε συντάξει τότε – το 2009- ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις Μπομπ Τραα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ήταν ανηρτημένη στον ιστότοπο του Ταμείου, η προοπτική του χρέους της Ελλάδας θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς το ‘ταμείο ήταν μείον’» δήλωσε ο Γ.Προβόπουλος, τονίζοντας ότι, «αυτά τα γνώριζε η Ελλάδα, ο κόσμος και διεθνής κοινότητα, καθώς η έκθεση είχε αναρτηθεί στο σάιτ του ΔΝΤ».

Επιτιθέμενος σημείωσε ότι, «όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής» είπε και διερωτήθηκε «ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το Ασφαλιστικό;».

Ο ίδιος είπε ότι είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες για την έκθεση και υπογράμμισε ότι, «η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία».

«Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, το οποίο τονιζόταν συνεχώς σε όλες τις παγκόσμιες εκθέσεις» διερωτήθηκε.

Ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ καταδίκασε τα προγράμματα που ακολουθούνται για τη χώρα και βασίζονται σε βαριά φορολόγηση, τονίζοντας ότι «όπως έλεγα και τότε», έτσι και τώρα «η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά δύο τρίτα από περικοπές και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή».

Μάλιστα, επικαλέστηκε και άρθρο του που τότε είχε δημοσιευτεί στους Financial Times, «στο οποίο ανέφερε ότι τα σημεία αδυναμίας του προγράμματος ήταν αυτό: τα φορολογικά μέτρα». Δυστυχώς, όπως είπε, «βλέπουμε ότι, το κλίμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει κι αυτό που είπα είναι ότι, είναι ο ενταφιασμός της οικονομίας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συζητούμε, οι παθογένειες είναι πάρα πολλές».

Ερωτηθείς για το αν ζήτησε από τον Τραα να μην δημοσιεύσει τα στοιχεία, υπεραμύνθηκε της θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Μπομπ να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους». Δικαιολογώντας, σημείωσε ότι, «λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads,  αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα».

Τέλος, ο Γιώργος Προβόπουλος σημείωσε ότι, «δεν είναι η δουλειά του να απευθύνεται μόνο σε κυβερνήσεις, αλλά και στον κόσμο».

«Τα λόγια μένουν, αλλά τα γραπτά φεύγουν» είπε χαρακτηριστικά.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)