Ευρωπαϊκή Ενωση

04 Νοεμβρίου 2015 09:35

Τι ζήτησε ο Μοσκοβισί από την Ελλάδα

Τη «θηλιά» στο λαιμό έβαλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας λύσεις εδώ και τώρα. Ποια θέματα τον «καίνε». Συνάντηση με Κατρούγκαλο σήμερα.

Τι ζήτησε ο Μοσκοβισί από την Ελλάδα
-

Η ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup είναι η μέρα που έθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί ως προθεσμία στην Ελλάδα για να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των «τριών – τεσσάρων καυτών» θεμάτων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σημείωσε ότι πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου να έχουν κλείσει τα εξής θέματα:

Α. Το μοντέλο προστασία της πρώτης κατοικίας

Β.Η εύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Γ.Το ύψος των τιμών των γενόσημων φαρμάκων

Δ. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν ότι κατά τη συνάντηση του Π.Μοσκοβισί με τον Α. Τσίπρα τονίστηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισημαίνοντας παράλληλα τις κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από στρεβλούς χειρισμούς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν σε δοκιμασία την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και την πολιτική σταθερότητα.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή, θέλουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εμφανίστηκε βέβαιος ότι το θέμα των κόκκινων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο που δε θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εκφράστηκε η από κοινού η πεποίθηση ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. «Η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη» σημείωσε σχετικά ο Μοσκοβισί και αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το αμέσως επόμενο διάστημα για να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Από την Τρίτη θα αρχίσουν στην Αθήνα οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα, ανάμεσα στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι η Αθήνα «πρέπει να προχωρήσει βήμα -βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους», προσθέτοντας ότι η λύση θα πρέπει να «διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεκτή από τους εταίρους». Ανέφερε, επιπλέον ότι, θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ομάδα που ήδη εργάζεται ώστε να διαμορφώσει τις ελληνικές προτάσεις. Ο Υπουργός Οικονομικών, πάντως, επεσήμανε ότι οι θεσμοί θα πρέπει «να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Παρουσίασε, επιπλέον, τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνονται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέους.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απέφυγε να πάρει δημοσίως θέση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν. Θέση επί του ζητήματος πήρε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με έγγραφό του προς την ολλανδική Βουλή, ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εξεταστούν τα αποτελέσματα των stress tests. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι τα 10 από τα 25 δις ευρώ που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση, «είναι διαθέσιμα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM, και τα «τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο μνημόνιο».

Σήμερα ο Πιέρ Μοσκοβισί συναντάται με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αμέσως μετά ο κ. Μοσκοβισί θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)