Γενικά

18 Οκτωβρίου 2015 11:32

«Τεστ» για την αξιολόγηση η έλευση του κουαρτέτου

Επιστρέφει το κουαρτέτο, έρχεται ο Ολάντ και παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους. Γιατί η κυβέρνηση «βλέπει» ελάφρυνση χρέους και μέτρων.

«Τεστ» για την αξιολόγηση η έλευση του κουαρτέτου
-

Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση του προγράμματος έγινε, με την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, τα επόμενα θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Τρεις με τέσσερις μέρες θα παραμείνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, που έρχονται μέσα στην εβδομάδα. Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν),  ο Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και ο Νικολό Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ), έρχονται τις επόμενες μέρες, με τις πληροφορίες που διαρρέουν να θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει πάρει την απόφαση να μεταβεί στην Αθήνα η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στη χώρα μας, έχουν εντοπίσει «κενά» στη νομοθεσία, τα οποία θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των θεσμών. Επιπλέον, η τρόικα θα αξιολογήσει το πολυνομοσχέδιο, εντοπίζοντας τις εφαρμοστικές εγκυκλίους που πρέπει να εκδοθούν.

Θα πρέπει επιπλέον, να οριστικοποιηθούν δράσεις και μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο Νοέμβριο. Η τρόικα θα αποχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας, περιμένοντας την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων, για να επιστρέψουν για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο χρόνος της πρώτης αξιολόγησης εξαρτάται από την ολοκλήρωση  του καταλόγου των μέτρων που οριστικοποιήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Αν η υλοποίηση ολοκληρωθεί έγκαιρα, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Νοεμβρίου, διαφορετικά θα μεταφερθεί το Δεκέμβριο.

Την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Euroworking Group θα αποφασιστεί η πληρότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή, ώστε να υπάρξει εισήγηση στο Eurogroup και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Ευρωζώνης και να δοθεί το πράσινο φως της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δις.

Προϋποθέσεις για ελάφρυνση χρέους και μέτρων «βλέπει» η Αθήνα

Στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη, εξετάζει το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για βάση ελάφρυνσης των μέτρων, που θα κληθεί η χώρα να πάρει στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%, ενώ ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε (-2,3%) και ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό.

Νεότερες προβλέψεις, ωστόσο, μιλούν για ύφεση -0,9%, με το οικονομικό επιτελείο να εργάζεται ήδη πάνω σε αυτήν την εκτίμηση.

Σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, προστίθενται τα σχεδόν 4 δις από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τα 3 επιπλέον δις που θα εξασφαλιστούν μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με το Μαξίμου, τα ποσά αυτά θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις ταχύτερης ανάσχεσης της κρίσης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντική σε πολλά επίπεδα την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου «βλέπει» η Αθήνα έναν ισχυρό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Σε πρόσφατη δημόσια δήλωση του ίδιου, υποστηρίχθηκε η ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Δήλωση που μάλιστα έγινε σε κοινή εμφάνισή του με την Άγκελα Μέρκελ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, την περασμένη Παρασκευή, προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αντικείμενο στην ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, τρέφει επίσης «ελπίδες» προς την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)