Πρόσωπα
Βέλτεκε: Δε φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ - Πυρά κατά Σόιμπλε και Βαρουφάκη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank τονίζει πως η ευρωζώνη είναι κάτι παραπάνω από μία νομισματική ένωση.
Κατανόηση για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα ζήτησε σήμερα ο Έρνστ Βέλτεκε, ο οποίος ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας όταν εισήχθη το ευρώ, τονίζοντας ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης συγκροτήθηκε με αξίες που είναι πολύ σημαντικότερες από το ζήτημα του χρέους.
Ο Βέλτεκε, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ κατά την πενταετία 1999-2004, σημείωσε ότι μολονότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη που μόλις άρχιζε, η τρέχουσα κρίση δεν οφείλεται αποκλειστικά στα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν είναι δίκαιο να τα επιρρίπτουμε όλα στη σημερινή κυβέρνηση. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Βέλτεκε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Θα πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή αναπτυξιακές πολιτικές για τις οποίες θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Πρέπει να κάνουν τις σωστές μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο», υπογράμμισε.
Ο Βέλτεκε, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ όταν τέθηκε σε κυκλοφορία το ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2001, είπε ότι η ευρωζώνη δεν είναι απλώς μια νομισματική ένωση. «Δεν πρόκειται για μια ένωση χρήματος, πλεονασμάτων και κερδών. Είναι μια ένωση κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως η ανθρωπιά, η ελευθερία, η ειρήνη, η κοινωνική ευθύνη, τα ίσα δικαιώματα και η ελευθεροτυπία» είπε. Υπό αυτό το πρίσμα, απέρριψε την ιδέα ότι η Ελλάδα -ή και η Γερμανία, όπως έχουν προτείνει κάποιοι- θα βγει ποτέ από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Βέλτεκε, ορισμένοι από τους «πρωταγωνιστές» της ελληνικής κρίσης, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, επιδείνωσαν την κατάσταση.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, ο Γερμανός υπουργός πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια πενταετία. «Δεν ξέρω γιατί έκανε αυτήν την πρόταση την τελευταία στιγμή. Έθεσε μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε ο Βέλτεκε.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εξήρε τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. «Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ έχει κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει τις αγορές. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αναταραχή στις αγορές μετά την ομιλία του Ντράγκι». τον Ιούλιο του 2012, όταν δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το ευρώ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!