Γενικά
Οι προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ
Οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά από την ΕΚΤ.
Υπό τρεις προϋποθέσεις και με καθυστέρηση θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, για την αγορά κρατικών ομολόγων (QE), που ξεκινάει τον Μάρτιο.
Βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων Ντράγκι, η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα τον Ιούλιο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται από τη χώρα.
Β. Η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικα. «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, η επιλεξιμότητα ( των ομολόγων στο QE) θα παρατείνεται μόνο στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος του ελέγχου», αναφέρει η ΕΚΤ στις χθεσινές ανακοινώσεις της.
Γ. Η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία λήγουν τον Ιούλιο.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν γίνει σαφείς οι λεπτομέρειες του προγράμματος και ο τρόπος εφαρμογής του, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο για διάφορες ερμηνείες και υπολογισμούς του τελικού ποσού των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ.
Οι περιορισμοί που βάζει η ΕΚΤ και οι οποίοι ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για την αγορά ομολόγων είναι:
1.Τα ομόλογα να μην ξεπερνούν το 33% του συνολικού εμπορεύσιμου χρέους της κάθε χώρας.
2.Τα ομόλογα που θα αγοράσει να μην ξεπερνούν το 25% της αξίας του κάθε κρατικού ομολόγου.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπολογίζουν ότι σε πρώτη φάση – δεδομένου ότι πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις – οι αγορές που θα μπορούσαν να γίνουν είναι της τάξης του 1 δις ευρώ. Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι συνολικά το ευρωσύστημα θα μπορούσε να αγοράσει στο τέλος του συγκεκριμένου προγράμματος ύψους 4-5 δις ευρώ, μέσω του QE.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα είναι «κλειστό» για την Ελλάδα. Το εμπορεύσιμο χρέος της χώρας που ανέρχεται σε 64, 7 δις ευρώ, σημειώνουν, αποτελείται από τα ελληνικά ομόλογα που είναι στην αγορά (37, 5 δις ευρώ) και εκείνα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (27, 2 δις ευρώ). Κάτι που σημαίνει ότι από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση η ΕΚΤ κατέχει ήδη το 42%. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, αποκλείει αυτομάτως την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων, λόγω του ότι ξεπερνά το όριο του 33%.
Στην περίπτωση που αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 6,7 δις ευρώ, το συνολικό εμπορεύσιμο χρέος ανέρχεται σε 58 δις ευρώ, τα 20, 5 εκ των οποίων κατέχει η ΕΚΤ. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως η ΕΚΤ θα κατέχει το 35,3 % των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά φάνηκε να δέχεται ένθερμα τα νέα από την ΕΚΤ. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να υποχωρούν, παρά το ότι όλοι γνώριζαν τις προϋποθέσεις έναρξης της αγοράς των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 8,96% από το προχθεσινό 9,45%, στο 9,77% από το 10,3 % υποχώρησε το 5ετές ομόλογο, ενώ το 3ετές που ήταν στο 11,34% υποχώρησε στο 10,38%.
Έχει καταστεί σαφές λοιπόν ότι το όφελος της Ελλάδας από την αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ θα είναι πολύ μεγάλο, κάτι που φάνηκε άλλωστε από το ότι οι αντιδράσεις ήταν θετικές μόνο και μόνο με την ανακοίνωσή του.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!