Γενικά
Κεφαλογιάννη: Θα επενδύουμε μισό δισ. ευρώ το χρόνο για υποδομές τουρισμού
Τα επόμενα έξι χρόνια η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. ευρώ σε υποδομές Τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ, σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Χαρακτήρισε ορόσημο το για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, τις μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα και το στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2020, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κηρύσσοντας σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της 30ης έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Η Κυβέρνηση – τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη- προγραμματίζει να επενδύσει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές Τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων μέσω ΕΣΠΑ.
Η υπουργός Τουρισμού, ανέφερε ότι, διαμορφώνεται έγκαιρα ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένες και κατανεμημένες στον χώρο, δημόσιες πολιτικές μεταφρασμένες σε δράσεις.
Για κάθε δράση, όπως είπε, θα υπάρχει στρατηγική, στόχοι, χρονοδιάγραμμα, ορόσημα παρακολούθησης, υπεύθυνοι διαχείρισης, απαιτούμενοι πόροι, και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων από τα κατά περίπτωση τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα.
Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,8 δις ευρώ, κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα ληφθεί μέριμνα ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της Χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, θα προωθηθεί στις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο 22%. Παράλληλα, αξιοποιείται το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με ενίσχυση 1000 επενδυτικών σχεδίων στον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις Οικοτουρισμού και Υποδομών στην ύπαιθρο ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων υποδομής ανέρχεται σε 151 εκ. ευρώ και υλοποιείται από τοπικούς φορείς σε σημαντικά έργα τουριστικών υποδομών (πάρκα οικοανάπτυξης, μαρίνες, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κα.).
H υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις επικοινωνιακές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, επισημαίνοντας, ότι ενισχύονται δράσεις σε παραδοσιακές αγορές, αναπτύσσονται προωθητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα εξελίσσεται επικοινωνιακό πλάνο και σε νέες αγορές
Αναφερόμενη στην «επόμενη μέρα» του ελληνικού τουρισμού, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείο εντείνει και εμβαθύνει τη συνεργασία, με τους επαγγελματίες του Τουρισμού, τις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση.
«Πρόθεσή μας είναι να σταθούμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία και ολοκληρωμένη πρόταση των τοπικών αρχών και της Αυτοδιοίκησης. Απευθύνουμε μήνυμα συνεργασίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για καλύτερο και αποδοτικότερο συντονισμό.» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός, παραθέτοντας τα εντυπωσιακά και για φέτος αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό και επισημαίνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
Συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ-HELEXPO
Προγραμματική συμφωνία για συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ-HELEXPO στον τομέα της προβολής, στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, υπέγραψαν στο μεταξύ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε σήμερα με την ευκαιρία των εγκαινίων της 30ης PHILOXENIA. «Ενώνουμε τις κοινές μας δυνάμεις», σημείωσε, προκειμένου να συμμετάσχουμε από κοινού στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η ΔΕΘ- HELEXPO θα συνδυάσουν την τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία τους και θα καταρτίσουν πρόγραμμα συμμετοχής σε αυτές τις εκθέσεις. Σκοπός είναι η κατάταξη της Θεσσαλονίκης στους δημοφιλέστερους προορισμούς για city-break, meetings, incentives, εκθέσεις και πολλές άλλες ειδικές μορφές τουρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Κεφαλογιάννη κάλεσε τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού να προβάλλουν τις περιοχές τους.
Αναφερόμενη στην πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, επισήμανε: «Το 2014 η Ελλάδα καθιερώθηκε ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός», και χαρακτήρισε το 2015 ως χρονιά ορόσημο για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Επικαλούμενη στοιχεία του ΣΕΤΕ, είπε ότι προβλέπεται ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού να φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας. Πρόσθεσε επίσης ότι αν επαληθευθούν τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για άλλες 1,2 εκατομμύρια οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.
Επομένως, για το 2014, υπογράμμισε, η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.
Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Όσον αφορά τους στόχους για τη νέα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η χώρα ακολουθεί πίστα το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό το οποίο συνδιαμορφώθηκε με όλους τους φορείς του τουρισμού. Και παρουσίασε επτά στόχους:
1. Εκσυγχρονισμός υποδομών,
2. Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος,
3. Αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης,
4. Αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων,
5. Τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
6. Στήριξη της επιχειρηματικότητας,
7. Διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, η υπουργός τουρισμού δήλωσε: «Αυτές τις ημέρες στη Μακεδονία, συντελείται μια σπουδαία ανακάλυψη. Τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το μνημείο αποτελεί μια μοναδική ανασκαφή. Τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, Το τελευταίο εύρημα είναι μια νέα ευχάριστη έκπληξη, που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών. Το μνημείο της Αμφίπολης είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Ο τύμβος Καστά μπορεί να τονώσει την τουριστική κίνηση ολόκληρης της Μακεδονίας με άμεσο αποτέλεσμα την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας».
Επίσης, με αφορμή τις τελευταίες ανακαλύψεις στο τύμβο Καστά, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι συναντήθηκε με τη ΓΓ του υπ. Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. «Συζητήσαμε – είπε- για τη στενότερη συνεργασία των δυο υπουργείων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Στόχος μας – τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη - είναι, πολύ μεθοδικά και συστηματικά, να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και με τη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».
Το απόγευμα η υπουργός είχε και συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!