Τρόικα
Eurogroup: η εξόδος από το Μνημόνιο, οι όροι για την πιστωτική γραμμή και ο ρόλος του ΔΝΤ
«Κλειδί» το κλείσιμο της αξιολόγησης από την τρόικα, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε γυρίζει στην Αθήνα.
Σε καταλύτη για την δρομολόγηση όλων των πτυχών «της επόμενης ημέρας» για την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, για την οποία ο χρόνος αρχίζει να γίνεται όλο και πιο πιεστικός, όσο πλησιάζει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου επιδιώκεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και το σχήμα που θα υπάρξει μετά το τέλος της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, στο τέλος του 2014.
Μόνη προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο η αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία όμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπως τονίστηκε στην ενημέρωση μετά από την λήξη του Eurogroup.
Ο επικεφαλής του αναγνώρισε την πρόοδο της Αθήνας όμως είπε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα» και χτύπησε «καμπανάκι» για να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση με συμφωνία και συνεργασία τρόικας κι ελληνικής πλευράς.
Η εποπτεία και ο ρόλος του ΔΝΤ
Στην συνεδρίαση του Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε επισήμως το ελληνικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, κομβικό ρόλο στο οποίο παίζει η ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενός «μπαλαντέρ χρηματοδότησης» της Ελλάδας, σε περίπτωση που γίνει απαγορευτικά υψηλό το κόστος δανεισμού της από τις διεθνείς αγορές. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να διατεθεί το απόθεμα των 11,4 δις του ΤΧΣ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup υπάρχει ισχυρή στήριξη στην προοπτική προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι επ αυτής πρέπει να συμφωνηθούν τεχνικές λεπτομέρειες και όροι, δίχως να δώσει άλλες λεπτομέρειες παρά μόνο ότι η πιστωτική γραμμή προϋποθέτει την ύπαρξη εποπτείας.
Σε ότι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο», ο Πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι «είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ, διότι ενισχύει την αξιοπιστία του προγράμματος», ωστόσο μένει ακόμη οι συνιστώσες της τρόικας και η Αθήνα να προσδιορίσουν επαρκώς τον «ρόλο του ΔΝΤ» μετά το τέλος του Μνημονίου.
Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει το αργότερο στο τέλος της άλλης εβδομάδας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, επεσήμανε ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι αναζητούνται λύσεις που θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα βοηθούν τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εκεί για να την παρέχει».
Απο την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινκ, είπε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δις ευρώ της τελευταίας δόσης απο το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας και ακόμη 1,8 δις από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης απο την διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Μόνη προϋπόθεση για να εκταμιευθούν είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε ότι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή είπε ότι «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, αλλά μένει να δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι τελικώς θα γίνει».
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πάντως από τις Βρυξέλλες ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει και επεσήμαιναν ότι πρόκειται για μια «νέα σχέση», με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!