Γενικά

10 Σεπτεμβρίου 2014 14:00

Στο -0,3% ο πληθωρισμός-Αυξάνει η καταναλωτική ζήτηση

Μειώσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά αύξηση 4,9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 26,7% στο κόστος των φαρμάκων, λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σημαντική συρρίκνωση του αποπληθωρισμού τον Αύγουστο, δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, απο την ανάγνωση των οποίων προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια αργή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν 0,3% μικρότερος από εκείνον του ίδιου περσινού μήνα, ενώ μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου 2014,  το επίπεδο τιμών ήταν χαμηλότερο κατά 1,2%.

Από μήνα σε μήνα η βασικότερη ανατίμηση έγινε στα φάρμακα (4,2%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις λιανικές τιμές), ενώ μειώσεις καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά και τα φρούτα (6,7% και 4,3%) αλλά και στην βενζίνη (1,6%), ενώ στον περιορισμό του πληθωρισμού συνέβαλαν και οι θερινές εκπτώσεις.

Σε ετήσια βάση, από Αύγουστο σε Αύγουστο, οι βασικές ανατιμήσεις καταγράφονται στα φάρμακα (26,7%), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (4,9%), στο ελαιόλαδο (2,9%) καις την τιμή γαλακτοκομικών και αυγών (2,5%), ενώ στον αντίποδα μειώθηκαν οι τιμές των τροφίμων όπως στις νωπές πατάτες (-32,7%), τα νωπά φρούτα (-16,9%), τα φρέσκα ψάρια (-5,5%), τα λαχανικά (-3,6%) και τα κρέατα (-0,9%).

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)