Οικονομική πολιτική
«Μας παίζει» η τρόικα για να εγείρει νέες απαιτήσεις
Αληθινές αιτίες και πραγματικές προθέσεις πίσω από την …οξύμωρη τακτική της τρόικας να αφήνει «σκοπίμως» ανοιχτά μέτωπα, τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είχαν κλείσει, αναζητούν εκπρόσωποι των επιτελείων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τους επικεφαλής της τρόικας, ιδίως μετά την νέα αναβολή της συζήτησης για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.
του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Αποτελεί πεποίθηση πια ότι εκπρόσωποι των δανειστών, ακολουθούν παρελκυστική τακτική για να μπορούν να αυξάνουν την πίεση προς την Κυβέρνηση, εγείροντας νέες απαιτήσεις, στάση που όμως εκθέτει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, αφού φαίνεται πως με δική της υπαιτιότητα δεν «ξεκολλάει» και δεν ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για τις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.
Αυτή η αίσθηση και κυρίως το γεγονός ότι δεν υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δις και δεν μπορεί να κλείσει τουλάχιστον αυτός, ο «μικρότερης αξίας» στην συγκριμένη περίοδο, γύρος διαπραγματεύσεων, δημιουργεί παγκόσμιο αντίκτυπο που μπορεί να χαλάσει την «μαγιά» για την «καλύτερη ημέρα», που προσδοκούν Κυβέρνηση και πολίτες, ελπίζοντας το ταχύτερο σε απαρχή χαλάρωσης της σκληρής λιτότητας.
Τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, επιδιώκουν λύση το ταχύτερο δυνατόν, ωστόσο η περιβόητη τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να έχουν για το θέμα ο Γιάννης Στουρνάρας και η Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι «στον αέρα» από τις αρχές Οκτωβρίου, αναβλήθηκε εκ νέου χθες, αποδεικνύοντας ότι η άλλη πλευρά θέλει να κρατήσει την υπόθεση ανοιχτή, με όσα αρνητικά για την χώρα μας συνεπάγεται η αβεβαιότητα της παρατεταμένης «αντιπαράθεσης» με την τρόικα.
«ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»
Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να «επιβάλλει» την αποφυγή λουκέτων στις μονάδες παραγωγής στρατιωτικού υλικού, μέσω του διαχωρισμού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος.
Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για «διάσωση εν λειτουργία» των ΕΑΣ, έχουν να κάνουν αφενός με τις επώδυνες – και οικονομικές - επιπτώσεις από την αθέτηση εκτέλεσης παραγγελιών ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ανατεθεί στα εργοστάσια της εταιρείας, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Μαρόκο, αλλά και με την, για προφανείς λόγους, απόρριψη της προοπτικής να μείνει η χώρα δίχως στρατιωτικά εργοστάσια.
Η τρόικα επιμένει για ρευστοποίηση των ΕΑΣ, δηλαδή λουκέτο, απολύσεις και μετά εκκαθάριση, το αντίπαλον δέος όμως «κρατάει στο τραπέζι» μόνο την προοπτική διαχωρισμού του έργου της εταιρείας, με αναδιάρθρωση και σταδιακή σμίκρυνση της εταιρείας που θα οδηγήσει στη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους, κινήσεις μάλιστα που θα πρέπει να δρομολογηθούν, αφού παραδοθούν οι παραγγελίες στους πελάτες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Αμετακίνητη παραμένει η ελληνική θέση για «εκκαθάριση εν λειτουργία» και σε ότι αφορά την τύχη της ΕΛΒΟ, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η μετατροπή του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης σε μονάδα στρατιωτικής παραγωγής.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες κι εκτιμάται ότι νέο τηλε-ραντεβού των Φώφης Γεννηματά και Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων, μπορεί να οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι βέβαια αν θα γίνει, που θα καταλήξει και κυρίως τι άλλο μπορεί να …προκύψει ως τότε από τους τροϊκανούς.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!