Οικονομία

Σήμερα 09:15

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα, τα κριτήρια και οι αλλαγές

Πότε ξεκινά η διάθεση. Τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν την φετινή χρονιά για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης. Πώς θα υπολογίζεται το ύψος του.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα, τα κριτήρια και οι αλλαγές
-

Ξεκινά αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προς το παρόν είναι λίγο υψηλότερες από ότι πέρυσι τέτοια εποχή (93,4 δολάρια φέτος έναντι 91,4 δολάρια πέρυσι τον Οκτώβριο).

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα απαιτεί και φέτος, αγορές διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο ποσό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τις λεπτομέρειες καταβολής του και την έναρξη των αιτήσεων. Το τελικό ποσό του επιδόματος θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό αριθμού 350 ως βάσης, με τον λεγόμενο «Συντελεστή Βαθμοημέρας» ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε αυτήν.

Πάντως το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

  • 16000€ αθροιστικό ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο και
  • 24000€ αθροιστικό ετήσιο εισόδημα για τον έγγαμο, με αύξηση του κατά 5000€ για κάθε παιδί, από 3000€ που ήταν μέχρι πέρυσι. 
  • Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν για τους νέους δικαιούχους -για όσους δηλαδή υποβάλουν πρώτη φορά φέτος αίτηση- τα όρια θα είναι χαμηλότερα, συγκεκριμένα αν θα είναι 14000€ για τον άγαμο και 20000€ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά όπως ίσχυσε πέρυσι.
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια -χωρίς την προσαύξηση τέκνου- το όριο τίθεται στις 26000€ 
  • Προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας, 200000€ για τους άγαμους δικαιούχους και 300000€ για τους έγγαμους.
  • Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80000€ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.

Φέτος δεν θα ισχύει ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους «εγκατέλειψαν» το φυσικό αέριο για να στραφούν στο φυσικό αέριο

Συνολικά το μέτρο υπολογίζεται να κοστίσει φέτος 237 εκατομμύρια ευρώ, από 280 εκατομμύρια πέρυσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Χάρις “συγκρούονται” για το μεταναστευτικό

Γρεβενά: Λούνα παρκ “σφραγίστηκε” μετά από καταγγελία του πατέρα του 19χρονου Γιάννη

Λέσβος – καταγγελία: Βιασμός 14χρονης από δυο άντρες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)