Οικονομία

08 Οκτωβρίου 2024 20:55

Στεγαστική δαπάνη: Τα κυβερνητικά μέτρα για την μείωσή της

Αναλυτικά η εξαιρετικά διογκωμένη δαπάνη την οποία υποχρεώνεται να καταβάλει ο Έλληνας πολίτης για την στέγασή του. Ποια προγράμματα αποσκοπούν στην οικονομική ανακούφιση.

Στεγαστική δαπάνη: Τα κυβερνητικά μέτρα για την μείωσή της
-

Της Ηρώς Ράντου από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1

Βραχνάς έχει γίνει το κόστος της στέγασης για τους Έλληνες.

Σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά άλλωστε… ακόμα και αυτό χωρών με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Είναι ενδεικτικό, πως το μέσο ενοίκιο για ένα σπίτι 50 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας είναι περίπου 500 ευρώ, την ώρα που ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 985 ευρώ καθαρά τον μήνα, απορροφά δηλαδή πάνω από το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες το μέσο ενοίκιο ανέρχεται στα 1120 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός αγγίζει τα 2750 ευρώ, άρα μένουν πολύ περισσότερα χρήματα στην τσέπη του Βέλγου για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του μήνα.

Στεγαστική Κρίση - Προϋπολογισμός

Με δυο λόγια στον Έλληνα δικαιούχο του μέσου μισθού περισσεύουν, μετά την καταβολή του ενοικίου, μόλις 485, ευρώ ενώ στον Βέλγο ομόλογό του περισσεύουν 1630 ευρώ.

Και στα στεγαστικά δάνεια

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ότι αφορά στην αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Όπως σχολιάζει ο Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών Κοσμάς Θεοδωρίδης, «Το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο από το Βέλγιο. Ακόμα και αν καταφέρεις να πάρεις ένα δάνειο 100.000 ευρώ πχ το κόστος σου θα είναι 550-600 ευρώ για 20-25 χρόνια ενώ το αντίστοιχο κόστος στις Βρυξέλλες είναι γύρω στα 460-480 ευρώ».

Η μηνιαία δόση δανείου για δάνειο ύψους 100000 ευρώ με αποπληρωμή σε 25 χρόνια είναι στην Ελλάδα από 550 μέχρι 600 ευρώ, την ίδια στιγμή που στο Βέλγιο ανέρχεται σε ποσά από 460 έως το πολύ 480 ευρώ.

Στεγαστική Κρίση - Προϋπολογισμός

Η γονεϊκότητα… αναβάλλεται

Το υψηλό κόστος στέγασης αποθαρρύνει πολλά ζευγάρια από την τεκνοποίηση μιας και βλέπουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν επιπλέον οικονομικά βάρη, ενώ δεν είναι και λίγα τα ζευγάρια τα οποία σκέφτονται την μετανάστευση σε άλλες χώρες.

«Το Σπίτι μου 2»

Για αυτό και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Από το νέο έτος, αναμένεται να τρέξει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ, που αφορά στην χορήγηση φθηνών στεγαστικών δανείων σε 20.000 πολίτες έως 50 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

Στεγαστική Κρίση - Προϋπολογισμός

Το επιτόκιο θα είναι το μισό του εμπορικού ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Στεγαστική Κρίση - Προϋπολογισμός

«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

Την ίδια ώρα έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» που επιδοτεί την ανακαίνιση κλειστών σπιτιών ώστε να ενοικιαστούν στη συνέχεια για τουλάχιστον 3 χρόνια. Η επιδότηση αυξάνεται στις 8.000 από 4.000 ευρώ για ανακαίνιση συνολικού ύψους 13.300 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Τέλος, το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τις αρχές του 2025 στα 125 και 75 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα, από 70 ευρώ οριζόντιο, που είναι σήμερα. Μπαίνουν όμως και “κόφτες”, αφού εισάγονται στοχευμένα περιουσιακά κριτήρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκαια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο (εικόνες)

Φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης: Έπεσε το ασανσέρ (εικόνες)

Μπάμπης Αγρολάμπος: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)