Οικονομία

09 Σεπτεμβρίου 2024 16:47

ΔΕΘ: Οι αλλαγές σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, τα κίνητρα σε ένστολους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Αναλυτικά παραδέιγματα από τον κ. Χατζηδάκη για αυξήσεις μισθών, νυχτερινά ενστόλων και φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, για όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

ΔΕΘ: Οι αλλαγές σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, τα κίνητρα σε ένστολους και ιδιοκτήτες ακινήτων
-

Την εξειδίκευση των κύριων οικονομικών μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ πραγματοποίησε την Δευτέρα 09.09 ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο.

Το πρώτο που ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι με σταδιακές ενέργειες με ορίζοντα από τώρα μέχρι και το 2027, στο μέλλον θα είναι ίσος ο κατώτατος μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή την στιγμή ο κατώτατος μισθός ροτ δημοσίου υπαλλήλου είναι 850 ευρώ μεικτά και του ιδιωτικού 830 μεικτά. Σύμφωνα με την εξαγγελία Χατζηδάκη, το 2027 θα ισχύει κοινός για τους δύο τομείς κατώτατος μισθός ύψους 950 ευρώ μεικτών. Οι ετήσιες αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ενδιάμεσο διάστημα, θα εξυπηρετούν την εξίσωση αυτή - π.χ. αν το 2025 οι δημόσιοι υπάλληλοι λάβουν αύξηση 20 ευρώ, οι ιδιωτικοί θα λάβουν 40, έτσι ώστε το συγκεκριμένο έτος να υπάρξει κοινός κατώτατος ύψους 870 ευρώ μεικτών.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι με ορίζονται και πάλι το έτος 2027 θα επιβληθούν και νέες αυξήσεις στην αποζημίωση νυχτερινής εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (“ενστόλων”). Έτσι η ωριαία τους αποζημίωση για τη νυχτερινή τους υπηρεσία θα αυξηθεί, από 2,77 ευρώ την ώρα μεικτά που είναι τώρα, σε 3,33 ευρώ μεικτά. Ως αποτέλεσμα, κάποιος ένστολος ο οποίος π.χ. σε έναν μήνα πραγματοποίησε 64 νυχτερινές ώρες (8 νύχτες) θα λάβει, επιπλέον του μισθού του, 22 ευρώ.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, σημείωσε ότι για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο ήταν αποδεδειγμένα ανοίκιαστο και κλειστό επί τα 3 προηγούμενα έτη και νοικιαστεί τώρα για το διάστημα των 3 μελλοντικών ετών, τότε το μίσθωμα το οποίο θα εισπράττεται, θα είναι αφορολόγητο. Το μέτρο θα αφορά κατοικίες εμβαδού, μέχρι και 120 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με το ασφαλιστικό κόστος της εργασίας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, πέραν της ήδη ανακοινωθείσας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το έτος 2025, θα υπάρξει και μία δεύτερη το 2027 ύψους 0,50%. Έτσι με την πρόσθεση αυτού του τελευταίου 1,5%, το σύνολο μειώσεων που θα έχουν επιβληθεί στις ασφαλιστικές εισφορές τα τελευταία χρόνια, θα αγγίζει το 6%.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία - Δολοφονία 8χρονης: Η πρώτη ομολογία για το έγκλημα

Αυξήσεις αποδοχών - Μείωση φόρων: 12 + 12 μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κακοκαιρία “Atena” – ‘Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)