Οικονομία

08 Σεπτεμβρίου 2024 14:39

ΔΕΘ - Μητσοτάκης για ΧΡΩΠΕΙ: Κοινωνικές κατοικίες με αντιπαροχή

Το νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης για ΧΡΩΠΕΙ: Κοινωνικές κατοικίες με αντιπαροχή
-

Νέα παρέμβαση για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, μετά τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει κατά τη χθεσινή του ομιλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο είχε συζητηθεί να γίνει τεχνολογικό πάρκο, όμως η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση.

Έτσι, σχεδιάζεται ένα πρότζεκτ να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες εκεί, μέσω προγράμματος αντιπαροχής.

Όπως εξήγησε, θα γίνει διαγωνισμός, ο κατασκευαστής θα κρατήσει έναν αριθμό σπιτιών και τα υπόλοιπα θα νοικιαστούν από το Δημόσιο σε πολύ χαμηλά ενοίκια.

Αναφερόμενος εκ νέου στο ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε. Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, είπε, για να πέσουν τα ενοίκια.

Τα μέτρα για το πρόβλημα της στέγασης που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός

  • Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  • Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  • Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  • Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.
  • Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.
  •  Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα

Τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Ρέθυμνο

Κακοκαιρία στη Λαμία προκάλεσε καταστροφές (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)