Οικονομία

08 Σεπτεμβρίου 2024 11:50 Τελευταία ενημέρωση : 08 Σεπτεμβρίου 2024 12:09

ΔΕΘ: Χατζηθεοδοσίου, Κορκίδης, ΠΟΜΙΔΑ αποτιμούν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Γίνεται λόγος για θετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ωστόσο εκφράζεται ανησυχία για τον χρόνο υλοποίησης και απόδοσης των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΔΕΘ: Χατζηθεοδοσίου, Κορκίδης, ΠΟΜΙΔΑ αποτιμούν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
-

Κυριάκος Μητσοτάκης - 88η ΔΕΘ

Σε δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμεληρτηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, αναφέρονται τα εξής:

«45 μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Πολλά από αυτά πραγματικά θα ανακουφίσουν μέρος της κοινωνίας, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις. Κάποια άλλα θα δώσουν κάποια «ανάσα» στις επιχειρήσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορούν να τονώσουν την οικονομία και σε κάποιον βαθμό το επιχειρείν, αλλά σε βάθος χρόνου, ενώ σίγουρα περιμένουμε και τις τοποθετήσεις και εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς για πάρα πολλά μέτρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Αυτό όμως που σίγουρα δεν ακούσαμε, είναι τι θα κάνει ΑΜΕΣΑ η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για το υψηλό ενεργειακό κόστος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΣΗΜΕΡΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής για μία σταδιακή αναπτυξιακή πορεία, καθώς προηγείται το βασικότερο θέμα της επιβίωσης αυτών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι κομβικής σημασίας η εφαρμογή παρεμβάσεων που θα τιθασεύσουν την ακρίβεια ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται νοικοκυριά και ΜμΕ καθώς και οι κατάλληλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για την οικονομία και τη χώρα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Εξάλλου και εμείς ως Ε.Ε.Α. ζητάμε έναν μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Όμως όσο δεν λαμβάνονται μέτρα άμεσης απόδοσης και ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που πραγματικά θα μπορούν να έχουν μέλλον».

ΔΕΘ - Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης σημειώνει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, παρουσίασε αυξήσεις, μειώσεις και διορθώσεις, δίνοντας αρκετές απαντήσεις στα παράπονα που διατυπώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής σε μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες και έχοντας κατά νου την κυκλικότητα της οικονομίας, έστρεψε το ενδιαφέρον του σε 45 παρεμβάσεις που έχουν αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, οι αναμορφώσεις επιδομάτων, καθώς και οι πληθυσμιακές διορθώσεις στη φορολόγηση τεκμαρτού εισοδήματος είναι οι βασικές εξαγγελίες για το 2025 με επίκεντρο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες με παιδιά και τους κατοίκους της περιφέρειας.

Η μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, είναι καλοδεχούμενη, αφού δίνει μία βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά αναλογία γεγονός που θα συμβάλει στην κινητικότητα της αγοράς. Παράλληλα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, τα μπόνους σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μια σύζευξη οικονομίας και εισοδήματος. Τα μέτρα για το στεγαστικό με τη χρήση κοινοτικών πόρων 2 δις ευρώ για το πρόγραμμα “Σπίτι Μου 2” εκτιμάται ότι θα ωθήσουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις και θα ξεκλειδώσουν κλειστά σπίτια. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν, αφενός προς την κοινωνία, πως θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα της και αφετέρου στην επιχειρηματικότητα, που την θέλει δίπλα στη κυβέρνηση, ώστε να υπερβεί τις προκλήσεις πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως το 2027.

Η ομιλία Μητσοτάκη, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια οικονομικής ανακούφισης, πολιτικής αφύπνισης, κυβερνητικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη τριετία. Πιστεύω πως η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι συνεχής και θεωρώ πως ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει όσα δημοσιονομικά διέθετε, επιλέγοντας να μοιράσει από το “καλάθι της ΔΕΘ”, λιγότερα σε περισσότερους. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξειδικεύσεις!»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρει σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ τα εξής:

«Η ΠΟΜΙΔΑ χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και με μια ιστορικής σημασίας εξαγγελία, που ήταν πρόταση και επιτυχία της οργάνωσής μας, να πριμοδοτήσει φορολογικά την επανένταξη στην αγορά ενοικιαζόμενης κύριας κατοικίας της χώρας μας τόσο του μεγάλου δυναμικού ανενεργών αστικών κατοικιών, όσο και ανακαινισμένων κατοικιών που έγινε προσπάθεια να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς επιτυχία. Η ΠΟΜΙΔΑ είχε από έτους περίπου, υποβάλλει επισήμως την πρόταση αυτή προς την κυβέρνηση, διατυπωμένη και σε νομοθετική τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μέτρο είναι το μόνο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα κλειστά ακίνητα και να προσφέρει προσιτή και ποιοτική στέγη στους ενοικιαστές. Η αποδοχή της πρότασής μας αποτελεί απόδειξη του ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το στεγαστικό πρόβλημα, προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον, παραμερίζοντας αβάσιμους δημοσιονομικούς ενδοιασμούς και υιοθετώντας μια θαρραλέα λύση που θα φέρει αποτέλεσμα προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων: ιδιοκτητών, ενοικιαστών αλλά και του Δημοσίου.

Ευθύνη των συναρμόδιων υπουργών είναι τώρα να προχωρήσουν άμεσα στην ορθή υλοποίηση του μέτρου, χωρίς αχρείαστα «κριτήρια», εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και «αστερίσκους» που θα ακυρώσουν στην πράξη τα αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε, ώστε  κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε όποιον και αν ανήκει, να μπορεί να βγει στην αγορά, αξιοποιώντας το κίνητρο αυτό. Και ευθύνη φυσικά των ιδιοκτητών είναι να ανταποκριθούν θετικά, σπεύδοντας να  προσφέρουν στην αγορά κάθε διαθέσιμο ακίνητο, σε καλή κατάσταση και με όρους λογικής, ώστε και αυτοί να επωφεληθούν από το σημαντικό αυτό κίνητρο, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας σε διαθέσιμες και προσιτές κατοικίες. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με τα προγράμματα ενίσχυσης για αναβάθμιση κατοικιών, το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” αλλά και ο διπλασιασμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, αίτημα και αυτό της ΠΟΜΙΔΑ, αποτελούν σημαντικά μέτρα που θα βοηθήσουν την κτηματαγορά και την κοινωνία γενικότερα. Παραμένει βεβαίως πάντοτε ως πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ η εκλογίκευση των παράλογων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των ενοικίων, η οποία αποτελεί έναν μόνιμο αποτρεπτικό παράγοντα σε βάρος ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Τέλος, σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, επισημαίνοντας πάντοτε ότι η κατηγορία αυτή των μισθώσεων έφερε πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και ότι η λήψη μέτρων που θα οδηγούσαν στον άμεσο ή έμμεσο «στραγγαλισμό» της θα μειώσει τα εισοδήματα των ιδιοκτητών αλλά και όλων όσων ασχολούνται δορυφορικά με την δραστηριότητα αυτή, την τουριστική κίνηση και τα έσοδα του Δημοσίου, χωρίς να βοηθήσει στο στεγαστικό, όπως κάποιοι εκ του πονηρού ισχυρίζονται ή έστω αφελώς φαντάζονται…».

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής: Η κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του Κασσελάκη και του κόμματος (εικόνες)

Μπουρνάζι: Πυρόβολησαν τον πορτιέρη που δεν τους άφησε να μπουν στο κλαμπ

Λιβαδειά: Η πόρτα του τρένου “έπιασε” γυναίκα και την έσερνε

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)