Οικονομία

02 Ιουλίου 2024 19:25

Ακρίβεια: Συνεχίζει να καλπάζει - Παρατείνονται τα μέτρα αντιμετώπισης

Γιατί η σταθερότητα του πληθωρισμού σε σχέση με τον Μάιο δεν οδήγησε σε μείωση τιμών. Ποια πρόστιμα διατηρούνται και ποια αυξάνονται. Ποια προϊόντα θα παρακολουθούνται.

Ακρίβεια: Συνεχίζει να καλπάζει - Παρατείνονται τα μέτρα αντιμετώπισης
-

Της Ηρώς Ράντου

Σταθερός στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Παρόλα αυτά, οι τιμές συνεχίζουν να είναι υψηλές.

Μέτρα Πληθωρισμού

Για αυτό και το ΥΠΑΝ παρατείνει τα θεσμοθετημένα μέτρα κατά της ακρίβειας μέχρι το τέλος του χρόνου όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού.

Μέτρα Πληθωρισμού

“Δώρον – άδωρον” χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι καταναλωτές, αφού οι μισθοί δεν αυξάνονται. Αυτό που αλλάζει όμως είναι τα ανώτατα πρόστιμα για παράνομες πρακτικές των εταιριών, ώστε να ενισχυθεί η αποτρεπτικότητα. Συγκεκριμένα το πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία, με την παραβίαση του σχετικού πλαφόν πενταπλασιάζεται από το 1 εκατ. στα 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τριπλασιάζεται στα 6 εκατ. ευρώ το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε εταιρίες που θα παραβιάσουν το τρίμηνο μπλόκο σε προσφορές αν προηγουμένως έχουν αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα τους.

Μέτρα Πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης βάζει στο μικροσκόπιο 100 προϊόντα πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης των οποίων οι τιμές θα ελέγχονται καθημερινά.

Μέτρα Πληθωρισμού

Θα παρακολουθούνται συγκεκριμένα οι τιμές πώλησης, όπως και οι τιμές που αγοράζουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα εν λόγω προϊόντα. Στην περίπτωση ανατιμήσεων, θα ελέγχεται αν αυτές δικαιολογούνται επειδή πχ αυξήθηκε η τιμή της πρώτης ύλης ή της ενέργειας ή αν έγιναν μόνο και μόνο για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους. Και επειδή, όπως φαίνεται, περιμένει πολλή δουλειά τη ΔΙΜΕΑ, η υπηρεσία ενισχύεται με 30 επιπλέον ελεγκτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλαμάτα: Τυμβωρύχοι έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από σορό

Τουρκία: Μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός

Πάτρα - Δικηγόρος μητέρας: Ο 15χρονος έχει τους συγγενείς του “απέναντι”

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos