Γενικά

22 Φεβρουαρίου 2019 20:11

“Καμπανάκι” από την Fitch: κίνδυνος για αυστηρότερα capital controls στην Ελλάδα

Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

“Καμπανάκι” από την Fitch: κίνδυνος για αυστηρότερα capital controls στην Ελλάδα
-

Θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και προκλήσεις, διαπιστώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του για την Ελλάδα. Ο οίκος προειδοποιεί πως εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, υπάρχει κίνδυνος (αν και μειωμένος) επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίου (capital controls).

Ο οίκος χτυπά «καμπανάκι» και για τις δικαστικές αποφάσεις επί των αναδρομικών συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.

Κατά τον οίκο, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι, μεταξύ άλλων το εξωτερικό χρέος εξυπηρετείται σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, ενώ πάνω από το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι με σταθερό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον Fitch, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2018, ποσοστό καλύτερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ» (2,6% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, η διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση όπως η Ελλάδα («ΒΒ-»).

Σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες της οικονομίας, τονίζεται πως το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

Παράλληλα, η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%).

Εξάλλου, όπως παρατηρεί ο Fitch, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων παραμένουν υποτονικές, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα, και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)