Κόσμος
Τουρκικό “όχι” σε ΔΝΤ και capital controls
Οικονομική βοήθεια από τον Μακρόν ζήτησε ο Ερντογάν. Τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών.
Απέκλεισε κατηγορηματικά τα ενδεχόμενα προσφυγής στο ΔΝΤ και της επιβολής capital controls ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ξένους επενδυτές. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα του κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα βγει ισχυρότερη από αυτήν την κρίση.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ζητήσει βοήθεια. Αντίθετα το σχέδιό της, όπως υποστήριξε, θα είναι να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. O Μπεράτ Αλμπαϊράκ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο για επιβολή capital controls. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», είπε.
Τόνισε με έμφαση ότι «η Τουρκία θα βγει πιο δυνατή από αυτή την αστάθεια», ενώ προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα είναι η μείωση του πληθωρισμού. «Η Κυβέρνηση θα φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους εφαρμόζοντας αυστηρό περιορισμό στα έξοδα. Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας», διαβεβαίωσε τους ξένους επενδυτές ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Όπως υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι υγιής και δυνατός, καθώς δεν σημειώθηκε μεγάλη απόσυρση καταθέσεων», αλλά αν χρειαστεί «δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε τις τράπεζές μας», όπως είπε. Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι δεν αναμένει κάποια τιμωρία απέναντι στη Λαϊκή Τράπεζα (Halk Bank), η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης.
«Είμαστε γνώστες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας εσωτερικών και αυτή τη στιγμή παλεύουμε για την εξισορρόπηση της αγοράς», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ, ενώ παραδέχθηκε ότι «η Kυβέρνηση περιμένει μία πιο μέτρια ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας».
Καταλήγοντας, έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι όσο διαρκούν οι αμερικανικές κυρώσεις, η Τουρκία θα αναζητήσει εταίρους αλλού, όπως στη Γερμανία και την Κίνα.
Ο αριθμός των επενδυτών που αναμενόταν να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη ήταν γύρω στους χίλιους, ωστόσο ξεπέρασε τελικά τους 6.000, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επενδυτές από όλον τον κόσμο και κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο συζήτησε βήματα που θα ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οικονομική βοήθεια από τη Γαλλία ζήτησε ο Ερντογάν
Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας και την περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίων επενδύσεων.
Ερντογάν και Μακρόν αποφάσισαν μάλιστα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον Γάλλο ομόλογό του το συντομότερο δυνατό.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας για τη χώρα του.
Η οικονομία στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου
Η οικονομία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναμένεται να εξεταστούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν κατά των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.
Επίσης θα συζητηθούν νέα βήματα που θα επιταχύνουν την πτώση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Θα εξεταστούν επίσης θέματα όσον αφορά την διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τη σύσκεψη θα απασχολήσουν επίσης οι πρόσθετοι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο εξής.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!