Οικονομική πολιτική
Eurogroup: έτοιμο το κείμενο με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
Οι νέες «ρήτρες» για κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και ληξιπρόθεσμα χρέη. Όλα όσα θα κατατεθούν στο Eurogroup της Πέμπτης...
Του Νίκου Ρογκάκου
Νέες δεσμεύσεις για περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 60 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019 από 92,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην αγορά ενέργειας προβλέπει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας το οποίο είναι έτοιμο στα περισσότερα σημεία του.
Αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα ενώ με το ίδιο κείμενο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι δεν θα δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί με τα προηγούμενα μνημόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ θα κοπούν από τις συντάξεις και 2 δισ. ευρώ είναι οι έξτρα φόροι από το μειωμένο αφορολόγητο) θα εφαρμοστούν κανονικά.
Κεντρική θέση στο κείμενο με τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις θα έχουν όπως στα προηγούμενα προγράμματα οι ιδιωτικοποιήσεις με την διαφορά ότι αυτή την φορά δεν θα τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τα έσοδα που θα εισπραχτούν τα επόμενα χρόνια παρά μόνο δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Άλλωστε το 2018 θα είναι η μοναδική χρονικά που το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά μετά σύσταση του θωρείται εξαιρετικά πιθανό να πιάσει τον στόχο των 2 δις. από την αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, ενώ για το 2019 ο πήχης κατεβαίνει αρκετά χαμηλότερα.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έχουν εισπραχθεί 284 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στην Deutsche Telekom, ενώ άλλα 166 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος. Επίσης, από την πώληση του 67% του ΟΛΘ τα έσοδα έφτασαν τα 231,9 εκατ. ευρώ και από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες διάφορων ακινήτων έχουν εισρεύσει στα ταμεία πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ.
Το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο Euro Working Group – EWG, που θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης, πριν από το Eurogroup, στο οποίο εκτός από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ολοκλήρωση της 4η αξιολόγησης, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και έως το 2060.Θα είναι η πρώτη επίσημη συζήτηση μείωσης των πλεονασμάτων σε επίπεδα κάτω του 2,5% του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει η ευρωζώνη πέρυσι τον Ιούνιο, πιθανότατα στο 2,1% - 2,2% που αποτελεί το νέο στόχο της ελληνικής πλευράς.
Ένα ακόμη σημείο που κάνει το Eurogroup αυτής της Πέμπτης ξεχωριστό είναι η κατάληξη την οποία θα έχουν οι διαβουλεύσεις για το μεταμνημονιακό ρόλο του ΔΝΤ. Το Ταμείο θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την παρουσίασης της Έκθεση του Ταμείου για την ευρωζώνη. Το θέμα είναι αν η γνωστή «τριάδα» μέτρων ελάφρυνσης που προωθεί το Βερολίνο ( επιμήκυνση δανείων EFSF, επιστροφή ANFAs, επαναγορά μέρους ή του συνολικού ποσού των ακριβών δανείων του Ταμείου 11,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ) παρακινήσει το ΔΝΤ να συντάξει μία θετική έκθεση αξιολόγησης τον Ιούλιο ή μείνει στην λογική ότι πρόκειται για μία λύση που δεν το καθιστά «βιώσιμο» με αποτέλεσμα να μην απέχει από την περσινή έκθεση του άρθρου 4 που το χαρακτήριζε «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Μία τέτοια αναφορά θα ήταν ότι χειρότερο για την Ελλάδα που αφήνει το φθηνό κόστος δανεισμού από τον ESM και οδηγείται στην απόλυτη εξάρτηση από τις αγορές.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!