Γενικά

26 Μαρτίου 2018 13:56

Πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2017 “βλέπει” το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Σε ποιο ύψος εκτιμάται η ανάπτυξη, με βασικό όχημα τις επενδύσεις. Η πορεία των εσόδων και η "ατονία" της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2017 “βλέπει” το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
-

Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 9,6% καταγράφει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας όμως τον προβληματισμό του για την ατονία της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε συνδυασμό µε την ενίσχυση των εισαγωγών. 

Όπως καταγράφεται στην έκθεση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το γενικό επίπεδο τιμών έμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η ανεργία δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, μετά την σηµαντική αποκλιµάκωση που κατέγραψε για σειρά μηνών, από το τέλος του 2016 κι ύστερα.

Όπως τονίζεται, η θετική εικόνα του ισοζυγίου των ροών µισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα διατηρήθηκε, µε τις καθαρές νέες θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 143.545 κατά το 2017.

Στους περισσότερους κλάδους η παραγωγή εξελίχθηκε θετικά σε σύγκριση µε το 4ο τρίµηνο του προηγούµενου έτους, ενώ οι άµεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν σηµαντική άνοδο, παραμένοντας ωστόσο σε χαµηλά επίπεδα ως µερίδιο του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια του αρχικού στόχου (1,75%).

Στην έκθεση επισημαίνονται σοβαρές ταµειακές υστερήσεις στις δαπάνες και στα έσοδα που αφορούν στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε), τόσο σε σχέση µε το 2016 όσο και ως προς τον στόχο που είχε τεθεί για το 2017, καθώς και η σηµαντική συρρίκνωση των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων του ∆ηµοσίου τόσο ως προς τις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όσο και ως προς τις επιστροφές φόρων.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει και την σημαντική αποκλιμάκωση της απόδο0σης του δεκαετούς ομολόγου του Δημοσίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)