Οικονομική πολιτική

01 Φεβρουαρίου 2018 13:26

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τέλος της λιτότητας

Η υπερφορολόγηση δεν βοηθά στην ανάπτυξη, υποστηρίζει η τριμηνιαία έκθεση, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση για να πάει η οικονομία μπροστά.

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τέλος της λιτότητας
-

«Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, ούτε ισοδυναμεί με το τέλος της λιτότητας», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη-μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ειδικά της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζει ότι η εποπτεία για κράτη-μέλη που έχουν δανειστεί από τον ΕΜΣ προβλέπεται να είναι ενισχυμένη και σημειώνει ότι τον ρόλο της «τρόικας» αναλαμβάνουν, με διαφορετική βέβαια μορφή, οι ίδιες οι αγορές.

«Στον βαθμό που η οικονομική πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέπεια αναφορικά με τους στόχους της (π.χ. δημοσιονομική σταθερότητα), οι αγορές θα ανταμείβουν τη χώρα με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αν όμως οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι κυβερνήσεις δεν χαρακτηρίζονται από συνέπεια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής (π.χ. εφαρμόζουν πελατειακές πρακτικές για την εξασφάλιση πολιτικού οφέλους), θέτοντας σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, οι αγορές θα είναι τιμωρητικές, ανεβάζοντας τα επιτόκια και δυσκολεύοντας ή/και ακυρώνοντας τυχόν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια» προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Στην έκθεση διευκρίνιζεται ότι η έξοδος στις αγορές δεν ισοδυναμεί με το τέλος της λιτότητας, καθώς η χώρα: 

  • Έχει δεσμευθεί θεσμοθετώντας μια σειρά συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για τα χρόνια μετά το 2018: πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα το 2019 και στη φορολογία το 2020, συνολικά της τάξης του 2% ΑΕΠ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ΑΕΠ μέχρι το 2022.
  • Θα πρέπει, στη συνέχεια, να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν ανέφικτα αν η χώρα δεν ακολουθήσει τον δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει «ότι το 2017 η οικονομία επί τέλους ανακάμπτει, μολονότι ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης, αλλά και με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί». Ακόμη, εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις ανάκαμψης, αλλά υπενθυμίζει ότι τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στους υπουργούς και η απόφαση του Eurogroup  της 22ας Ιανουαρίου 2018 υπογράμμισαν όχι μόνον όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες εκκρεμότητες έμειναν. Υπενθύμισαν επίσης βασικά θεσμικά ελλείμματα της χώρας που θα πρέπει να εξαλειφθούν για να περάσει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

ΠΑΣΟΚ - γραφεία - Χαριλάου Τρικούπη

ΠΑΣΟΚ: το σχέδιο Τσίπρα είναι οι μισοί Έλληνες να ζουν με επιδόματα και οι άλλοι μισοί με δόσεις

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ καθώς και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού  της Βουλής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά « έρχονται σήμερα να υπογραμμίσουν με έμφαση την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, που μόνο ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δε θέλουν να παραδεχθούν.

-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφτασαν τα 102 δις ευρώ.

-4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν στην εφορία

-1 εκατομμύριο πολίτες γνώρισαν τις κατασχέσεις και 1,7 εκ απειλούνται

-1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζουν με …δόσεις.

Με  δεδομένη την καταιγίδα των κατασχέσεων προσωπικών λογαριασμών, αλλά και το πλήθος των υποχρεώσεων που είναι σε ρύθμιση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος και για 5 χρόνια είναι πρακτικά ανέφικτος και σε κάθε περίπτωση συνώνυμος της βαρβαρότητας.

Το πιο  σημαντικό όμως είναι ότι η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος από τα μνημόνια βρίσκει την κοινωνία γονατισμένη και εκατομμύρια πολίτες σε απελπιστική κατάσταση.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το βαθμό καθαρότητας της εξόδου στις αγορές, θέλουν να δουν καθαρά τις προοπτικές βελτίωσης της ζωής τους.

Καμία απάντηση σε αυτό το πραγματικό ερώτημα δεν μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση που καθήλωσε την οικονομία 3 χρόνια σε ύφεση αντί της προβλεπόμενης ανάπτυξης.

Καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση που πιστεύει ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίθετο.

Καμία έξοδος στις αγορές δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης που θα διαιωνίζεται όσο δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν παρελθόν χρόνιες παθογένειες.

Το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά μιλάει πολύ συγκεκριμένα γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές που δίνουν διέξοδο από την κρίση και μπορούν να ενώσουν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Το σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι οι μισοί να ζουν με επιδόματα και οι άλλοι μισοί με δόσεις και αυτό μπορεί να επαινείται από κάποιους ξένους, απορρίπτεται όμως από τον Ελληνικό Λαό».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)