Γενικά
Κρίσιμο διήμερο για “τεχνική συμφωνία” με τους δανειστές
Ποιά είναι τα μεγαλύτερα “αγκάθια” στην διαπραγμάτευση. Ο ρόλος του ΔΝΤ. "Τροχάδην" της Κυβέρνησης ενόψει και του Eurogroup.
Με διαδοχικές συναντήσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, το Μαξίμου φιλοδοξεί να “κλείσει” τα “ανοικτά θέματα” προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη “τεχνική συμφωνία” (Staff Level Agreement) με τους δανειστές.
Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν με το ζήτημα της αναθεώρησης των προνοιακών, οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Σειρά παίρνει το “αγκάθι” του επαναϋπολογισμού των συντάξεων και ακολούθως θα εξεταστούν η δημοσιονομική εποπτεία, οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων, τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τα ενεργειακά και οι μεταφορές.
«Φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους δανειστές ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών». Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ τα 80 εκατ. ευρώ η Κυβέρνηση επιθυμεί να τα διαθέσει για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.
Η Αθήνα έλαβε χθες ένα δεύτερο πακέτο σχεδίων επικαιροποίησης του Μνημονίου, το οποίο - όπως παραδέχτηκε πηγή του ΥΠΟΙΚ - έχει ακόμα αρκετά “κόκκινα” σημεία, αν και λιγότερα από αυτά που περιείχε το πρώτο σχέδιο που έφεραν οι Θεσμοί μαζί τους όταν έφτασαν την Τρίτη.
Εφόσον επιτευχθεί η “τεχνική συμφωνία”, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν νέο “αγώνα δρόμου” με επόμενο σταθμό την πολιτική συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου επί των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και όσων θα πρέπει να έρθουν το 2018 για την “υπερ-αξιολόγηση” που θα γίνει με “επόπτη” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!