Γενικά

15 Νοεμβρίου 2017 15:31

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: βασικός κίνδυνος για την οικονομία η στασιμότητα

Το Συμβούλιο βλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, αλλά κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την ελληνική οικονομία.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: βασικός κίνδυνος για την οικονομία η στασιμότητα
-

Τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών ρυθμών μεγέθυνσης κρούει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι η ενδεχόμενη παράταση ενός καθεστώτος οιονεί στασιμότητας, με παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονομεύει διαρκώς την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω της μη αποκλιμάκωσης ή και διεύρυνσης ακόμα του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ. Επιπλέον, θα παρεμποδίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική εκμετάλλευση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας (υψηλά παραγωγικά κενά) προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στο απευκταίο αυτό σενάριο, η συνεπαγόμενη απαξίωση της παραγωγικής δυναμικότητας, συνοδευόμενη από την παρατηρούμενη διαρροή νεανικού εργατικού δυναμικού με αυξημένα προσόντα (brain drain) των τελευταίων ετών και τη σταθερή γήρανση του πληθυσμού, υπονομεύουν τη μακροχρόνια μεγέθυνση της οικονομίας και πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Αναφορικά με την πρόβλεψη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού γα την αύξηση του ΑΕΠ το 2018 κατά 2,4%, το Συμβούλιο όπως και οι περισσότεροι διεθνείς και εγχώριοι φορείς συγκλίνουν σε ένα εύρος προβλέψεων μεταξύ 2% με 2,6%. Οπότε κρίνεται εφικτός ο στόχος του προσχεδίου, υπό προϋποθέσεις. Η πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων τελεί υπό την αίρεση κινδύνων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Συγκεκριμένα:

- η έγκαιρη και επιτυχής έκβαση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής,

-  η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

-  η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

- η έκβαση των επικείμενων ελέγχων αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών,

-  η επίτευξη της οριστικής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls),

- η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση,

- η μεταβλητότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, με καθυστερήσεις στην ενίσχυση του ρυθμιστικού και ελεγκτικού πλαισίου του.

Παράλληλα όμως το Συμβούλιο τονίζει ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2017 καταγράφηκαν αξιόλογες δημοσιονομικές επιδόσεις, με τον προϋπολογισμό να εκτελείται κατά κανόνα εντός των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 (ΜΠΔΣ), τονίζει Το Συμβούλιο βλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, ενώ σχετικά με την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος, θεωρεί ότι είναι «αφενός μεν αισιόδοξη, αφετέρου δε επιτεύξιμη υπό προϋποθέσεις». Για το 2018 το Συμβούλιο θεωρεί εφικτό τον στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,4% υπό προϋποθέσεις.

«Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις μπορούν να αποδοθούν: α) στην αύξηση, έστω και συγκρατημένη, των εισοδημάτων λόγω της μείωσης της ανεργίας, β) στην ήπια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,8% στο Α’ εξάμηνο του 2017) γ) σε δημοσιονομικά μέτρα που απέδωσαν εντός του 2017, δ) στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, ε) στην αύξηση των εισπράξεων παλαιού και νέου ληξιπρόθεσμου χρέους και στ) στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών», τονίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ωστόσο, όπως προσθέτει, «η  συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συνδυασμό με την υστέρηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση και επιτήρηση διότι στοιχειοθετεί σοβαρή ένδειξη φορολογικής κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και τη διεύρυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων αποτελεί η επαναφορά της οικονομίας σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)