Γενικά

13 Ιουλίου 2017 15:37

Κόντρες στον δρόμο για την έξοδο στις αγορές

Ο Ρήγας “πυροβολεί” τον Στουρνάρα. Επιφυλακτικός ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. «Ανοίγει ο δρόμος», εκτιμά ο Ντομπρόβσκις.

Κόντρες στον δρόμο για την έξοδο στις αγορές
-

Η διατήρηση των στόχων του προγράμματος και η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος είναι τα δύο «κλειδιά» που θα μπορέσουν να ξαναβγάλουν την Ελλάδα στις αγορές, υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει.

Την εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι νωρίς ακόμη», προκαλώντας αντιδράσεις.

Γ. Στουρνάρας - 84η Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων - Τράπεζα της Ελλάδος

Μετά τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος χαρακτήρισε «παράξενη» τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάραο Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει εσωτερικεύσει τα πολιτικά λάθη που έχει κάνει και δεν μπορεί να προσπαθεί να τα δικαιολογήσει τώρα που είναι διοικητής της ΤτΕ.

Παναγιώτης Ρήγας

Όπως είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”: «Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην ασκεί πολιτική. Όταν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί  θεσμικοί παράγοντες επιβραβεύουν με δημόσιες δηλώσεις τους την προσπάθεια της χώρας, δεν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να μην το αντιλαμβάνεται και να ασκεί επί της ουσίας διαφορετική πολιτική. Δυστυχώς η ανεξαρτησία εμφανίζεται να είναι εντός εισαγωγικών. Εμείς ασκούμε μια πολιτική η οποία προφανώς βρίσκεται στον αντίποδα ορισμένων αντιλήψεων. Αν δεν αρέσει, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ασκούν πολιτική αυτοί που θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες της οικονομίας ενός κράτους και να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια.

Δυστυχώς, ο κ. Στουρνάρας έχει διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών και αυτό σημαίνει ότι έχει ενσωματώσει τα  πολιτικά λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της τότε θητείας του. Δεν μπορεί να προσπαθεί τώρα να δικαιολογήσει αυτά τα λάθη όντας ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι άλλος ο θεσμικός του ρόλος. Θεωρώ ότι πολλές από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα έχουν στοιχεία πολιτικής και όχι θεσμικής παρέμβασης».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αποστάσεις κρατάει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. «Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να υποθάλπτουν μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες προκειμένου, αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συνεργασία της Εθνικής με τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κληφθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε  «δεν θέλω να μπω σε στρατόπεδα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)